fbpx
Начало » България » Министър Галин Цоков се срещна с ректорите на най-големите университети в Албания

Министър Галин Цоков се срещна с ректорите на най-големите университети в Албания

  • bobi
  • 08 сеп. 2023
  •  Коментарите са изключени за Министър Галин Цоков се срещна с ректорите на най-големите университети в Албания

Български и албански университети ще разширят сътрудничеството си, като разработват съвместни програми за обучение на студенти и докторанти, както и общи изследователски проекти. За целта се предвижда провеждане на двустранна среща между ректори на висши училища от двете страни.

Това стана ясно по време на среща в Тирана на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с ректори на петте най-големи държавни университета в Албания – Тиранския университет, Политехническия университет в Тирана, Университета на Елбасан, Университета в Корча и Университета на Дуръс, съобщават от пресцентъра на МОН.

Проф. Цоков пое ангажимент да съдейства за осъществяването на такава среща между ректорите, на която да бъдат обсъдени възможностите за по-задълбочено сътрудничество. По думите му и досега албански студенти са участвали заедно с български в обмени по програма „Еразъм“, но в следващия програмен период има възможност това партньорство да се разшири. Друг инструмент е програмата „Хоризонт Европа“, в която могат да участват учени от двете страни, обясни проф. Цоков.

„За нас България е приятелска държава“, изтъкна председателят на Конференцията на ректорите в Албания проф. Артан Ходжа, който е и ректор на Тиранския университет.

Той подчерта, че двете страни имат много общи неща, а Албания има желание да стане член на Европейския съюз, към който България се присъедини през 2007 г.

Част от интеграцията е и сътрудничеството в областта на образованието.

Ректорът на университета в Елбасан „Александър Джувани“ проф. Скендер Топи изтъкна, че голяма част от академичния състав на висшето училище се състои от завършили в България преподаватели. Възпитаник на Югозападния университет „Неофит Рилски“ е и ректорът на Университета на Корча Димитри Бело. Той посочи като проблем липсата на дистанционно обучение във висшите училища в Албания, за въвеждането на което страната може да ползва българския опит.

Проф. Цоков постави пред ректорите въпроса за изучаване на български език в албанските университети. В момента български се учи само в Тиранския университет, като при изявено желание за въвеждане на такава специалност и в други висши училища в страната МОН може да съдейства с осигуряване на лекторати.

В срещата участваха още ректорът на Политехническия университет в Тирана проф. Андреа Милчари, деканът на Факултета по професионални изследвания в Университета на Дуръс доц. Осман Метала, посланикът на България в Албания Ивайло Киров, началникът на политическия кабинет на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и парламентарният секретар на МОН Чавдар Здравчев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top