fbpx
Начало » България » Министър Вълчев разкри какъв е „план Б“, ако епидемията се влоши

Министър Вълчев разкри какъв е „план Б“, ако епидемията се влоши

  • bobi
  • 08 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Министър Вълчев разкри какъв е „план Б“, ако епидемията се влоши

План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта от самото начало на учебната година е максимум присъствено обучение. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за БНР.

Той допълни, че при учениците от 1-ви до 4-ти клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години.

В предходните години има една седмица екскурзии, две-три седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше, отбеляза той и посочи, че ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Той прогнозира след очакваната трета вълна на епидемията да има успокояване, „а и през пролетта ще има ефект от ваксинациите“.

Според него и процентът на имунизации сред учителите ще се увеличи и определи предпазливостта като причина за недоверието във ваксините сред тази гилдия.

Не сме правили представително проучване, но от разговорите, които сме водили, има една първоначална предпазливост, защото цари мнение, че не са достатъчно тествани ваксините, което, разбира се, не е така.  24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, 5-6% са преболедували, посочи той.

,,С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност (да дадат съгласие – б.р.)“, обясни още министър Вълчев и добави, че 313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове.

Министърът на образованието обясни, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено.

Няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка, каза той.

По думите му това е начин на диагностика на системата и посочи, че няма образователна система без вътрешно и външно оценяване.

Вълчев не уточни, че през април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7-ми и 12-и клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top