fbpx
Начало » България » Министър Вълчев за края на първия срок и грипната ваканция: Длъжни сме да реагираме

Министър Вълчев за края на първия срок и грипната ваканция: Длъжни сме да реагираме

  • bobi
  • 29 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Министър Вълчев за края на първия срок и грипната ваканция: Длъжни сме да реагираме

Във всички случаи ще има напрежение върху учителите и учениците заради обявената грипна ваканция; най-важното, обаче, е здравето на децата, след като имаме прагови стойности на заболеваемостта. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, преди работна среща с преподаватели и директори в СУ „Св. Климент Охридски“ в Симеоновград.

Длъжни сме да реагираме. Няма съмнение, че ще бъдат пропуснати часове, но не за първи път сме в грипна ваканция. Има възможност да се преструктурира учебният материал и да се оформят крайните оценки за първия срок, обясни министър Вълчев. По думите му, според графика на принудителното отсъствие, ще останат още два дни от първия учебен срок, в което време това може да бъде сторено. При „аварийна ситуация“ това може да стане и в първите няколко дни на втория срок, добави Красимир Вълчев.

По повод на разпространявани през последните дни подписки срещу „малките матури“ и дискусиите около дигиталната диктовка, министър Вълчев каза, че при 90 000 учители в системата е нормално да има различия в мненията. Националното външно оценяване е необходимо, за да анализираме на съпоставима база резултатите на учениците, както и самите училища да направят свой анализ, обясни Вълчев.

Той уточни, че външните оценявания след 7-ми и 12-ти клас до голяма степен вече са били припознати като надеждни. Външното оценяване след 4-ти клас не трябва да стресира децата. То не ги уврежда и няма елиминаторен характер, смята министърът. Конкретно за диктовката Вълчев бе категоричен, че ако искаме резултатите да са надеждни и съпоставими, изпитите трябва да се извършват при еднакви условия. Темпото на диктовката няма да бъде бързо, ще се чете от професионален диктор и тя ще бъде тествана предварително, увери Вълчев, като обобщи, че изпитите неизменно ще се променят в дигитална среда.

Министърът посочи, че срещите му в Хасковска област днес и утре са регулярни, а Симеоновград е 115-та община, която посещава. Темите на разговорите с педагози са основните цели и предизвикателства пред системата, основните политики и повишаването на образователните резултати.

Източник: www.dariknews.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top