fbpx
Начало » България » Министърът на образованието: Намаляване на домашните за учениците няма да има

Министърът на образованието: Намаляване на домашните за учениците няма да има

  • bobi
  • 28 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за Министърът на образованието: Намаляване на домашните за учениците няма да има

Намаляване на домашните за учениците няма да има, каза в „Тази сутрин“ министърът на образованието Галин Цоков във връзка с готвените промени за новата учебна година.

„Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите“, каза Цоков.

„Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално“, обясни просветният министър.

„Основните промени, които успяхме да подготвим за новата учебна година, са насочени в няколко посоки. Първо – свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване“, посочи още министър Цоков.

„Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на една дата. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити“, на мнение е министърът на образованието.

Със заповед на министъра на образованието ще има възможност за определяне на втора дата за НВО за ученици, които са в болница, карантинирани или има смърт в семейството.

„Това досега години наред не беше направено. Успяхме да намерим начин това да се случи през новата учебна година“, допълни Галин Цоков

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top