fbpx
Начало » България » Министерството на туризма събира образование и бизнес за задържане на родните кадри

Министерството на туризма събира образование и бизнес за задържане на родните кадри

  • bobi
  • 07 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Министерството на туризма събира образование и бизнес за задържане на родните кадри

Министерството на туризма ще подпомогне финансово провеждането на 28 кулинарни състезания, конференции и обучения във всички области на страната. По този начин ще се даде възможност за изява на младите хора от професионалните гимназии по туризъм и ще се улеснят контактите им с работодателите, за да останат да работят в България след завършване на образованието си, предават от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министерството на туризма ще стартира и пилотна програма с работодатели, които да подкрепят обучението на младите кадри с обучение.

“Това е политика, която е изключително важна за развитието на сектора. Работата на правителството е да я подкрепи.“, заяви министър Зарица Динкова.

Предстои да бъде организирана и среща с министъра на образованието проф. Галин Цоков, за бъдат уточнени готвените промени в списъка на професиите за професионално образование и обучение във връзка със Закона за професионалното образование и Плана за възстановяване и устойчивост.

С готвените промени ще се измени цялата документация на специализираните училища, държавния стандарт, Националния изпитен стандарт, учебните програми и планове. Обмислят се идеи за гъвкавост на стажовете и възможността учениците да се обучават чрез работа през лятото, което ще улесни началното им кариерно развитие и ще подпомогне сериозно бизнеса.

Издигането на престижа на професиите в областта на туризма сред младите хора, както и насърчаването на дуалното образование в средните професионални училища са основните приоритети, залегнали в подписаното днес споразумение от министър Зарица Динкова и председателя на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България – Малинка Маринова.

Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България е организация, която представлява 58 професионални гимназии по туризъм и средни училища. Тя е ключов партньор на министерството на туризма и работи активно за развитието на качеството на обучение и неговото практическо приложение в сферата на ресторантьорството и хотелиерството.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top