fbpx
Начало » България » Милена Дамянова: Време е да променим училището, а не децата

Милена Дамянова: Време е да променим училището, а не децата

  • bobi
  • 22 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Милена Дамянова: Време е да променим училището, а не децата

Българските учители и преподаватели извършиха революция в образованието, а родители станаха партньори в образователния онлайн процес. В „Законът и Темида“ Милена Дамянова, председател на комисията по наука и образование към НС, коментира темата:

„Пандемията оказа влияние върху всички сектори. Пандемията изненада всички. Факт е обаче, че през тази и миналата година ние получихме по-различен, по-истински поглед върху ролята на учителя, детската градина, училището, на университета“, казва Милена Дамянова, председател на комисията по образование и наука към Народното събрание.

По думите ѝ е факт, че през тази и миналата година българските деца и млади хора поискаха да се върнат в класните стаи и в аудиториите. „Факт е, че дистанционното обучение, което върви в момента, постави България на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, за което безкрайно им благодаря. Факт е, че родителите станаха партньори и участници в образователния процес. Нещо, за което всички ние работим от десетилетие.“ – заяви още Дамянова.

Предизвикателствата

Кризата наистина ни даде друга гледна точка – за значението на образованието и науката – и ни принуди да преосмислим живота си, ценностите си и целите си. Това ни дава увереност, че ще се справим и през 2021 г. Образователната система се справя доста добре, за което благодаря на всички учители.“

Дебатът за дистанционното обучение

„Дебатът за дистанционното обучение тепърва ще продължава. Факт е, че имаме своите успехи. Българската образователна система показа, че не е толкова консервативна. Открай време се говори за това как образователната система не търпи резки реформи. Е, учителите ни показаха точно обратното. Те са готови да посрещнат всякакви предизвикателства, справиха се чудесно.““През тази година за пръв път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната, като има региони, в които достига 1500 лева, а през 2021 година се очаква тя да бъде близо 1750 лева. Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет. Възнаграждението обаче е само една от мерките, които предприемаме за подкрепа на учителите в България. От 2019-а година стартира нова Национална програма „Мотивирани учители“ с общ бюджет 1 милион и 700 хиляди лева. От 2009-а година инвестираме над 65 милиона лева за квалификация, посочи тя.“Въведохме Национална карта, чиято цел да представи ясно какви са приоритетите във висшето образование и те съответно да бъдат съобразени с икономическото и научното развитие. Гарантирахме държавния интерес с още един механизъм – министърът на образованието и науката вече сключва договор за управление с ректора на съответното висше училище, както и утвърждава политиката на това висше училище. Още една важна промяна – преподавателите вече участват в акредитацията само на един университет. Това също е поправка, която се дискутира от доста години. В комисията имахме консенсус по по-голямата част от тези промени, което гарантира и техния успех. Надявам се всички промени освен да гарантират едно по-добро качество на висшето образование, да гарантират и по-добър избор на младите хора сред висшите училища в България. Това са стъпки в посока едно по-добро висше образование и осъвременяване“, подчерта Милена Дамянова.

„Общите средства са над 16 млрд. лв. Само за този мандат имаме 1 млрд. лв. средства, инвестирани в образователна инфраструктура. 1,4 млрд. лв. – инвестирани в учителските заплати. Това са два от най-важните фактори за качествено образование. Разбира се, другият фактор са учебните програми. Там дискусиите продължават. Имаме вече нови програми, които гарантират усвояването на нови умения за реализация в новото време, в което живеем.“

„Време е да променим училището, а не да се опитваме да променяме децата“ – категорична е Милена Дамянова.

Източник: https://hroniki.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top