fbpx
Начало » България » Мечтая да се върна в България и да развивам високотехнологичен бизнес.

Мечтая да се върна в България и да развивам високотехнологичен бизнес.

  • bobi
  • 06 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Мечтая да се върна в България и да развивам високотехнологичен бизнес.

Йордан Бакалов роден в Сливен, живял е в Стара Загора след това в София, а сега и в Айндховен, Недерландия.

Г-н Бакалов, моля представете се, разкажете къде сте завършили средното си образование. Споделете кратко за семейството от което произхождате?

Здравейте, казвам се Йордан Бакалов, роден съм в Сливен, но съм живял в Стара Загора до 14-годишна възрзаст, след това в София, а сега и в Айндховен, Недерландия. Роден съм в българско семейство, майка ми е учител по английски език, а баща ми се занимава с геодезия. Имам и по-малка сестра, която също е студент тук, но в съседен град. Искам да благодаря на родителите си, без които нито аз, нито сестра ми щяхме да сме там където сме. Както споменах, бях на 14 години, когато започнах да уча в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ в София паралелка Химия. Там живеех на общежитие и свикнах със студентския живот.

Кои бяха любимите ви предмети?

Понеже живеех сам от малък не бях от най-послушните ученици заради свободата, която имах. Въпреки това си имах любими предмети. Естествено химията ми харесваше, математиката, историята. В началото не харесвах физиката и биологията, но дойдоха млади учители, които промениха представите ми.

Как избра специалността, която да учиш? Беше ли запознат с кариерните възможности след завършване на тази специалност?

Не беше лесно да си избера специалност, която да следвам тъй като осъзнавах тежестта на този избор. В началото исках да се занимавам с химия, но установих, че няма толкова добра възможност за кариерно развитие на такива специалисти в България, а и много мои приятели, които вече учеха висше в България, не се изказваха лъскаво за обучението и аз ставах все по-скептичен. Реших да се разровя и открих много интересна магистърска специалност в Австрия- Бионика, която съчетава биология и роботика. Реших, че НПМГ ми е дало достатъчно добра база от знания по биология, за да мога да се съсредоточа върху роботиката. Преди да избера със сигурност проучих нещата и разбрах, че дори да не завърша бионика като мегатроник инженер възможностите са хиляди.

Как се спря на конкретния университет, кои бяха критериите ти за избор? Гледа ли световните и европейски класации?

На Fontys University of Applied Sciences се спрях след като разгледах различни класации на регионите в Европа по технологична напредналост. Открих, че Нидерландия, и по-специално Noord-Brabant  е известен като “The Brain port region”, или там където са мозъците. Разгледах университетите в Айндховен и видях, че имат ”Applied science” специалности, което трябваше да проуча и стигнах до извода, че това са такива специалности, които се съсредоточават върху проекти и практически знания повече отколкото върху теория. Това ме заинтригува, понеже доколкото знам в България е основно суха теории и материалната база за практика е много зле. Открих, че има и други хора от моето училище, които искат да учат в същия университет и заедно с тях кандидатствахме.

В какво се състоеше процедурата по кандидатстване? Кое те затрудни най-много в процеса?

Кандидатстването беше много лесно- изисква се само сертификат по английски и Диплома за завършено средно образование. Преди да вляза в университета нищо не ме затрудни.

Адаптира ли се бързо в новата среда?

Да, по-бързо от очакваното. Средата е много мултикултурна, но има много българи. Дори понякога се шегуваме, че ще превземем Айндховен и ще го направим български град, а после и цялата провинция.

Оправдават ли се очакванията ти до момента?

Когато дойдох тук не знаех какво да очаквам, не знаех колко по-различно е в университета от училище, но за качеството на образованието мога да кажа, че смятам, че е по-добро от това на мои връстници, които учат подобни специалност в България ,а и други.

Как протича учебния процес? Какви са преподавателите?

Преподавателите са от различни държави както студентите и преподават на английски. Всеки си има собствен стил и докато минава известно време докато се нагодиш към всички. Учебният процес е много различен от училище, доколкото знам е по-различен и от този в България. Тук философията им е „да хвърлят студентите в дълбокото“ и ако изплуваш продължаваш нататък, ако не- изпадаш. Наистина е така, започнахме над 60 души в моята специалност, а сега сме под 20.

Как е организиран процесът на обучение в момента на световната пандемия от Covid-19?

По мое мнение сега качеството на образованието падна, защото всички лекции и упражнения са онлайн. За щастие тази година аз нямах леции, а само стажове и проекти, но миналата година беше много трудно. Сега ни информират ежеседмично за ситуацията. Университетът е отворен ако искаш да го посещаваш, но не се провеждаха учебни занятия до началото на май, когато разхабиха мерките.

Как биват оценявани студентите (чрез проекти, изпити, курсови работи, изпит в края на семестъра)?

Всичко от изброеното. Но тук семестрите са разделени на два блока и изпитите са в края на всеки блок, така се получават общо 4 изпитни сесии за година. Обикновено предметите са разделени на две части- теория и практика. Теорията се състои от лекции и съответно изпит, а практиката от упражнения, на които сам или в група от двама правите симулация, прототип, софтуер или нещо друго в зависимост от предмета, когато всичко работи се пише протокол за заданието от дадената седмица. Накрая всички задаия трябва да работят и документите да са изрядни, за да минеш. Всеки предмет носи определен брой кредити, които за да получиш трябва да вземеш и изпита и практиката без значение от оценката. И това не е всичко, имаме други предмети, в които няма практика, но трябва да направиш портфолио, или план или да напишеш рипорт или друг документ. Всеки блок има и групов проект, който симулира работната среда в компания. В тези проекти студентите са абсолютно сами естествено, могат да задават въпроси, но няма преподавател, който да ти помогне или да го направи вместо теб

След завършване имаш ли намерение да се върнеш в България?

Да, обичам България, всичко в родината ни е по-хубаво освен управлението, колкото и клиширано да звучи. Мечтая да се върна в България и да развивам високотехнологичен бизнес.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top