fbpx
Начало » България » Методиката за обучение в електронна среда трябва да се разработи от висшите училища

Методиката за обучение в електронна среда трябва да се разработи от висшите училища

  • bobi
  • 11 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Методиката за обучение в електронна среда трябва да се разработи от висшите училища

Ще се купят 108 000 компютъра за образователната ни система, като за 80 000 от тях ще разчитаме на средства от ЕС и това ще стане по-бавно, защото е свързано с по-тежки процедури и с обществени поръчки. Това каза в отговори на депутатски въпроси за дистанционното обучение в училищата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Цел трябва да бъде всеки учител да има персонално устройство, но има дефицит на устройства в световен мащаб заради пандемията от коронавируса, каза министър Вълчев.

Той изрази увереност, че до пролетта на следващата година ще има допълнително 24 000 устройства за учителите, като те ще са част от тези 108 000 устройства, които ще се купят. В момента има 30 000 устройства, които могат да бъдат раздавани в училищата. 18 000 устройства от тях са раздадени на учениците, съобщи образователният министър.

Той каза, че сега в образователната система има 90 000 компютъра, от тях 30 000 са преносимите компютри, а 90 000 са стационарните компютри, които не могат да се предоставят на учениците. Подготвихме наръчник за родителите за подкрепа на учениците за работа в електронна среда, съобщи министър Вълчев.

По думите му МОН не може и не трябва да разработва методика за обучението в електронна среда, а тя трябва да се разработи от висшите училища. Провокирали сме разработването на такава методика и тя ще е факт до февруари, информира министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че до ноември са били организирани над 900 квалификационни курсове за учители по проекта „Образование за утрешния ден“, имало е и децентрализирани квалификации за педагозите.

С подписания през тази седмица анекс към Колективния трудов договор в училищното образование учителите ще може да получават допълнително по 30 лева за плащането на интернет и на консумативи при дистанционното обучение, отбеляза образователният министър. В последните пет години средната възраст на учителите у нас намалява от 52 на 48 години, като всяка година средната възраст на учителите намалява с по половин година, тъй като голям брой учители се пенсионират, съобщи министър Вълчев.

Той отбеляза и положителния факт от последните години за повишаването на средния успех от гимназиалното образование и от държавните зрелостни изпити на кандидатстващите първокурсници в професионалното направление „Педагогика на обучението по…“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top