fbpx
Начало » България » Международно признание за ученици от Варненската търговска гимназия

Международно признание за ученици от Варненската търговска гимназия

  • bobi
  • 02 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Международно признание за ученици от Варненската търговска гимназия

Сериозен успех за варненски ученици. Възпитаници на търговската гимназия „Георги Стойков Раковски“ бяха отличени на международен онлайн панаир, организиран в Чехия. Те са се преборили за челни места в конкуренция с десетки учебни фирми от цял свят. 

Ралица Жекова, Моника Атанасова и Франческа Андреева. Eдинайсетокласнички от Търговската гимназия във Варна. Те са част от екипа на „Кейк енд бейк“ – учебно-тренировъчно  предприятие. Фиктивна фирма с която учениците се подготвят за реалния бизнес. Франческа обяснява:

„Идеята е още в училище да се запознаем с всички необходими документи за да се започне подобен бизнес, предприятие. Това ни е доста полезно, защото имаме нагледна представа как се случват нещата в реалния живот и определено е голям опит.“

Едно от предимствата на ученето в онлайн среда е, че учениците са се включили в няколко международни панаира. Един от тях е в Чехия. На него екипът на „Кейк енд бейк“ е отличен за изработката на най-добър флаер:


„Нашето предприятие е разделено на екипи – имаме си управител, зам.-управител, маркетинг специалисти. В случая този флаер го изработиха маркетинг специалистите, които сме аз и още едно момче. Награда в онлайн среда за жалост е само електронен сертификат“, казва Франческа Андреева.

Освен това учениците са изработили каталог, фирмена маска, лого и уебсайт. В чешкия онлайн панаир са участвали 75 учебни фирми.

„Кейк енд бейк“ има активни профили в две от социалните мрежи. С натрупания опит от учебната фирма, Моника Атанасова не изключва възможността тя и съучениците ѝ, да започнат и дейност в реалния бизнес:

„Ако успеем да се стиковаме по начина по който успяваме в момента може и да измислим нещо, а за нещо не в бъдеще да открием магазин или  нещо подобно. Тъй като вече знаем как се подават документи, колко време се чака, какви такси се плащат. Това са неща, които се проучват и се осъществяват от счетоводния отдел, който също има доста голям принос за всичко.“

Друга учебно предприятие от Варненската търговска гимназия „Той Джой“ има първо място на чешкия онлайн панаир в състезанието да представи фирмата си в рамките на 90 секунди и трето място за „Най-оригинална фирмена маска“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top