fbpx
Начало » България » Международно биенале на стъклото 2017

Международно биенале на стъклото 2017

  • Milena Uzunova
  • 25 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Международно биенале на стъклото 2017

На 27 септември 2017 г. от 18:00 часа с официално откриване на изложба в Музея за история на София започва Международното биенале на стъклото 2017. Програмата на биеналето обхваща четири български града. Организатори на събитието са eкип от преподаватели и студенти от Нов български университет, творящи в областта на художественото стъкло и ръководени от доц. д-р Константин Вълчев. Това ще бъде първото биенале, посветено на художествено стъкло у нас. Целта на форума е да популяризира художественото стъкло, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи.

В събитието ще се включат  артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и посетителите  на София, Велико Търново, Варна и Белослав, ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артистисти в сферата на художественото стъкло. За първи път в България самостоятелна изложба ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

В програмата на биеналето са включени творчески работилници, които ще дадат възможност на публиката да научи повече за спецификите на стъклената материя от първо лице с помощта на артисти, носители на множество отличия, сред които: Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и др. В програмата са предвидени още лекции и презентации от водещи специалисти в областа на художественото стъкло. Гост-лекторите ще пристигнат специално за събитието от всички краища на света: Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията е специално подготвена видео-лекция от Музей на стъклото Корнинг, Ню Йорк за МБС.

Всяка от дванайсетте  изложби част от биеналето има за цел да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло. Всички творби, които са предварително селектирани на кокурсен принцип, ще бъдат експонирани в Музея за история на София, галерия „УниАрт“, галерия „Евдокия Арт Глас“, галерия „Червената точка“, градска художествена галерия „Борис Георгиев“, галерия „Буларт“, изложбени зали „Рафаел Михаилов“ и други.

Седмицата на Международното биенале на стъклото 2017, която ще продължи в дните 27.09-03.10 обещава запомнящи се преживявания, разнообразна програма и много изненади.

* Вход свободен за всички изложби, творчески работилници, лекции и презентации, освен за Музей за история на София. След ОТКРИВАНЕ на изложбата, посещенията в музея имат такса-билет, включващ посещение на експозицията на Международното биенале на стъклото 2017 и постоянната експозиция в музея.
* Участие в творческите работилници чрез записване на e-mail: biennaleglassbg@gmail.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top