fbpx
Начало » Бакалавър » Медицинският университет в Плевен откри новата академична година

Медицинският университет в Плевен откри новата академична година

  • bobi
  • 11 сеп. 2023
  •  Коментарите са изключени за Медицинският университет в Плевен откри новата академична година

Повече от 500 студенти първокурсници положиха днес академична клетва при откриването на новата учебна 2023/2024 година в Медицинския университет в Плевен. Празникът се състоя в зала „Магнум“ на Втора клинична база, където новоприетите студенти в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве, бяха приветствани от академичното ръководство на университета и преподаватели. 

„Бъдете сигурни, че вашите емоции са същите както на младежите от първия випуск през 1974 г., когато е основан нашият университет в град Плевен“, каза в приветствието си ректорът проф. д-р Добромир Димитров.

Той припомни, че догодина Медицинският университет в Плевен ще отбележи 50 години от създаването си с поредица от събития и научни форуми.

„В своята половинвековна история на развитие и утвърждаване днес нашият университет се откроява на картата на висшето образование в Европа като съвременен образователен и научно-изследователски център с приоритет в телемедицината, роботизираната хирургия, персонализираната медицина и биопринтирането“, подчерта проф. Димитров.

Той изтъкна, че висшето училище постоянно обновява дигиталното си портфолио с високотехнологични образователни инструменти, за да отговаря на изискванията на съвременното поколение.

Вярвам, че бъдещето на науката, на медицината, на общественото здраве, на фармацията, на здравните грижи зависи от вас. От вас се очаква с натрупаните знания и умения да работите така, че българският пациент да получава качествени здравни грижи и услуги, каза още ректорът.

Той връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал студенти в отделните специалности.

Приятелски поздрав към новите колеги отправи и председателят на Студентския съвет стажант-лекар Мария Челебиева. В отговор на приветствията думата бе дадена на първокурсника, приет с най-висок бал от кандидатстудентска кампания 2023 – Мария Тодорова, специалност „Медицина“. Тя е възпитаник на Средно училище „Иван Вазов“ в Плевен и е приета с бал 40.97 от възможен най-висок – 42.

В края на тържеството първокурсниците изпълниха ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. Ритуалът е въведен през 2018 г.

Финален музикален поздрав за студенти, преподаватели и гости поднесоха младите изпълнителки Стефани Славчева и Марина Бадева.

Още днес стартират редовните учебни занятия за новоприетите студенти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top