fbpx
Начало » България » МВР да прецизира методиката и протоколите за действие при бомбени заплахи в училищата

МВР да прецизира методиката и протоколите за действие при бомбени заплахи в училищата

  • bobi
  • 29 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за МВР да прецизира методиката и протоколите за действие при бомбени заплахи в училищата

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ заклеймява злонамерените действия на кибертерористите, които отправят виртуални заплахи, като отнемат основното право на образование на учениците и се опитват да всяват страх и ужас в национален мащаб. Това се посочва в позиция от Синдиката „Образование“, свързана със заплахите за взривни устройства, отправени към училища в София и страната. 

Позицията е от д-р Юлиян Петров – председател на Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Трябва да се преосмисли процедурата за затваряне на училищата и да има протокол от полицията какви действия да се предприемат в училища, в които са получени сигнали за взривно устройство, каза за БТА на 27 март Асен Александров – директор на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София, в което в понеделник беше получено съобщение по имейл със сигнал за взривно устройство. Асен Александров е и председател на Сдружението на директорите в средното образование.

В позицията от днес на училищния синдикат се казва, че политиката за борба с фалшивите новини и тяхното негативно влияние върху образованието, възпитанието и крехката детска психика е основен приоритет на Синдиката „Образование“ и на Министерството на образованието и науката (МОН).

В случаите с виртуалните заплахи, които наистина звучат ужасяващо, се цели по-скоро всяване на хаос в образователните институции, както и турбулентност в националната сигурност. Синдикатът апелира категорично към директорите да спазват сега съществуващите планове за защита на образователните институции и да не проявяват творчество или някакъв вид лична преценка при тези ситуации.

Синдикатът „Образование“, като анализира сега съществуващите протоколи, смята, че те са много неефективни и дори поставящи директорите на училищата и ръководствата пред труден избор. „Министерството на вътрешните работи (МВР) трябва незабавно да прецизира методиката и протоколите за действие, и да изпълни задължението си да поема отговорност при евентуални заплахи, отправени към образователните институции“, се казва в позицията.

„При изготвяне на заповед за противодействие при терористична атака МВР трябва да вмени задължение и към родителите да поемат задължение веднага да осигурят грижи за децата, които ще бъдат извън училищната сграда, защото, очевидно, учителите няма да имат физическата възможност да сторят това. Директорите на училища нямат необходимата професионална експертиза да поемат отговорност и ситуират регламент, също и да извършат преценка кой сигнал е фалшив и кой не. Последният трябва да е изготвен и потвърден от МВР за всяка подобна ситуация“, се посочва в позицията.

Пропускателният режим в образователните институции също трябва да се унифицира и да не зависи от финансовото състояние или решението на директора на училището, заявяват от Синдиката „Образование“.

И отбелязват, че училищните дворове са следващият нерешен проблем в системата на образованието. Това, че някои общини нареждат на училищата да не заключват дворовете, за да се ползват от живеещите в квартала, създава опасност от заплаха за ученици. Освен това понякога се руши и уврежда училищна собственост. Директорите трябва да са задължени да оградят и заключват училища и детски градини заради по-добрия пропускателен режим и превенция от хулигански прояви над ученици и учители.

Синдикатът „Образование“ е категоричен, че няма опасност за изборния ден, който ще се извършва в училища, също и за учебната година, се посочва в позицията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top