fbpx
Начало » България » Матурите могат да се изместят във времето

Матурите могат да се изместят във времето

  • bobi
  • 06 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Матурите могат да се изместят във времето

На този етап държавните зрелостни изпити трябва да се проведат на 30-ти май и на 1-ви юни. НВО след 7-ми клас пък ще бъде на 13-ти и 15-ти юни. Министърът на образованието Красимив Вълчев обаче предвижда и варианти, в които отлагането да бъде по-голямо, но добрите новини са, че МОН са готови и на такова развитие на ситуацията.

„В изпитите няма да бъде включен материал, който да не е изучават от децата. В момента средно сме на около 70% от материала. Броим и материала, които се усвоява по време на електронното обучение, защото то стартира ефективно за много голяма част от учениците.“, коментира министър Вълчев в интервю за Нова телевизия.

Красимир Вълчев отново потвърди, че децата учат дори повече, отколкото на редовна форма на обучение: „Разбира се има пропуски. До голяма степен синхронното обучение (виртуална класна стая) замества обучението в присъствена форма, но пък не е възможно за всички деца и то през цялото време.“

За нулева учебна година отново коментарът беше, че не е възможна и че всички ученици ще завършат.

По отношение на детските градини министърът обяви, че му предстои среща с националното сдружение на общините, за да обменят добри практики. Според него в извънредна ситуация няма как да се мине без загуби. „Детските градини не могат ефективно да осъществяват обучение в електронна среда, защото екраните вредят на тази възраст на децата, пък и основното педагогическо взаимодействие е игровото.“

На въпрос какво се случва с персонала на детските градини, Вълчев коментира, че по-голямата част от педагогическия персонал е в платен годишен отпуска, а непедагогическият персонал в някои общини бива използван за други дейности, например социални, при спазване на мерки за тяхната безопасност, но факт е, че не на всички може да се уплътни времето.

Като край на темата с детските градини Вълчев увери, че през настоящата седмица ще има решение за учителите в детските градини, но не може да има пълен работен ден.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top