fbpx
Начало » Бакалавър » Матурата да стане вход за всички университети? Обмислят го

Матурата да стане вход за всички университети? Обмислят го

  • bobi
  • 21 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Матурата да стане вход за всички университети? Обмислят го

Тъй като тази година оценките от матурите ще се взимат при изборът на някои от специалностите, то Ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков коментира темата.

„Оценките от матурите най-добре могат да отсеят бъдещите кандидати да учат право и журналистика.“ Повод на коментарът му е недоволството на някои  зрелостници след решението на „Алма Матер“ да приема студенти не с изпити, а с резултати от матурите. От миналата година 38 други висши училища у нас  също приемат по този начин.

Конкуренция ще има и тази година, увери ректорът на „Алма Матер“ проф. Анастас Герджиков. „Когато приемаш 300 души от хиляда, ти приемаш тристата най-добри от тези 1000 кандидати, независимо с какъв изпит го правиш“, коментира той.

Според министърът на образованието Красимир Вълчев това, че ще се влиза с матури, няма да свали нивото в подбора на кандидатите.

„Не е вярна тезата, че ще се влиза по-лесно. Изпит ще има. Матурите са изпит. Един изпит, който не е лесен първо. Второ – той е надежден и дава добра отлика между тези, които са учили и имат добри оценки и тези, които имат средни оценки“, коментира  Вълчев.

Тенденцията е скоро матурите да изместят напълно вътрешните изпити в университетите в цялата страна. „Още от самото начало на въвеждането на държавните зрелостни изпити, това беше целта – те да бъдат и входна оценка в българските висши училища“, уточни просветният министър.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top