fbpx
Начало » България » Математик: Не можем да върнем сега децата в клас

Математик: Не можем да върнем сега децата в клас

  • bobi
  • 26 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Математик: Не можем да върнем сега децата в клас

„При тези рекордни бройки на заболели и смъртни случаи не може да се връщат децата сега, те могат да учат, но при определени условия, трябва да има тестване на учениците“, каза пред БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет, който е категорично против връщането на децата в училище сега.

„При ситуация, в която трябва да се търси от родителите съгласие за тестване дори два пъти седмично, когато имате не 200 на 100 000, а 700 на 100 000 заболеваемост, ефективно число е 1,3 – тоест 10 души заразяват 13, имате 500 деца на ден заразени, някои от тях се нуждаят и от болница, включително и на кислород, имате пълни Covid отделения, и нямате такова в Пирогов, повече от неразумно е да се връщат в училище. Вече има 21 починали деца. В Националната кардиологична болница се лекуваха рекорден брой деца със сърдечни проблеми.

 

При Делта вариантът 4 на сто по-често се заразяват децата, като в България заразяването започва първо от децата и две седмици отива при възрастните. Като бабите и дядовците са по-ваксинирани и това е добре.

Вместо родителите да мислят как да ваксинират децата си, за да се възстанови присъственото образование, те мислят за конспиративните теории“, поясни още Томов.

За пример той даде примерите във Великобритания, където има нечувана заболеваемост:

„Там са 3000 на 1000 хиляди. Там започна от училища без всякакви мерки, в които има чудовищна заболеваемост – там има 6000 на 100 000“, поясни още Лъчезар Томов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top