fbpx
Начало » България » Маските да бъде задължителни за всички ученици от първи до 12-и клас

Маските да бъде задължителни за всички ученици от първи до 12-и клас

  • bobi
  • 07 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Маските да бъде задължителни за всички ученици от първи до 12-и клас

Носенето на маски да бъде задължително за всички ученици от първи до 12-и клас, включително от първи-четвърти клас. За тази мярка настояват в отворено писмо до служебния премиер и до служебните министри на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения „Учители за безопасно образование“ и „Обединени учители за безопасно образование“.

В писмото си учителите „изразяват своето категорично несъгласие срещу изказаното предложение маските за учениците от първи до четвърти клас да бъдат носени само в междучасията“.

От учителските организации искат също два пъти в седмицата да има тестване на всички ученици, след получаването на разрешение от техните родители.

„Децата и учениците, чиито родители отказват тестване да се обучават в електронна среда. Разрешаване на трета, допълнителна доза ваксина за всички учители, които желаят да бъдат ваксинирани. Считаме, че горните четири условия са гаранция за по-дълго протичане на обучението в присъствена форма“, заявяват в писмото от учителските организации.

Те уточняват, че позицията им е във връзка с промяната на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата за предстоящата учебна 2021/2020 година.

Според учителите, силното разпространение на новия вариант на COVID-19 и високата му заразност, поставят на огромен риск живота и здравето както на учителите, така и на деца и ученици.

„Задължително условие в почти всички европейски държави и САЩ за присъствено обучение в училищата е носенето на маски на учениците от всички класове. Само през изминалата учебна година учителското съсловие даде 112 жертви, наравно с лекарите. Професията ни излага на огромен риск. Заедно с това новият вариант на вируса е изключително агресивен и опасен за деца и млади хора“, коментират от учителските организации.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top