fbpx
Начало » България » Мангъров: Децата да тръгнат присъствено на училище, но при затегната хигиена

Мангъров: Децата да тръгнат присъствено на училище, но при затегната хигиена

  • Даниела Стоянова
  • 14 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Мангъров: Децата да тръгнат присъствено на училище, но при затегната хигиена

„Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече“. Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца: „Всеки, който казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца“. По думите на инфекциониста увеличеният брой на настанени пациенти с коронавируса в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с Ковид-19 се задълбочава.

„В интензивните сектори има много повече хора, от тези, които са с коронавирусна инфекция. Съответно, когато повече от хората, които са в интензивните отделения, се изследват, ще се откриват повече заразени. Но тези, които загиват, в голямата си част загиват не от коронавируса, а от тези заболявания, заради които са били настанени в болница“, подчерта доц. Мангъров.

Той коментира създадената в Русия ваксина срещу Ковид-19. „Може да се каже, че е постигнат един много сериозен успех. В технологично отношение, правенето на една такава ваксина не е проблем, въпросът е, че всяка такава ваксина трябва да бъде изпитана по отношение на нейната ефективност и безопасност. Тези изпитания са най-трудното при производството на една ваксина, защото отнемат време“, смята Мангъров.

По думите му в днешно време са говори за медицина на доказателствата и едно такова поставяне на ваксината на една от дъщерите на руския президент Владимир Путин не е доказателство за нейната безопасност и ефективност.

източник: bgonair.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top