fbpx
Начало » България » Майка на седмокласничка обвинява МОН в дискриминация

Майка на седмокласничка обвинява МОН в дискриминация

  • bobi
  • 26 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Майка на седмокласничка обвинява МОН в дискриминация

Майка на седмокласничка от София е възмутена от случай от събота, когато дъщеря ѝ Сара Илиева, известна като „златното момиче в математиката“, не е можела да се яви на Националния кръг на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда, тъй като е била поставена под карантина до 22 март заради контакт с болен от коронавирус. Лицето, дало положителна проба, е майката на ученичката.

Според Даниела Илиева нейната дъщеря не е допусната до олимпиадата заради заповед на Министерството на образованието и науката, издадена на 17 март, в която пише, че ученици под карантина не могат да участват в национални кръгове на олимпиади и състезания. Майката смята, че спрямо детето ѝ е проявена дискриминация от страна на просветното министерство, предаде БНР.

Сара Илиева на 13 години е ученичка в 7 клас в частно училище в София. Спечелила е 109 медала от състезания по математика, една четвърт от които – международни. Автор е и на две книги от поредицата „Математически трикове“, с които решаването на задачите става по-лесно. От тази година започва да се занимава и с химия, затова се явява на двата предварителни кръга на олимпиадата по тази дисциплина – общински и областен, въз основа на което е допусната до Националния кръг.

На 13 март обаче след положителен тест за COVID-19 на майката на ученичката, момичето попада в десетдневна карантина до 22 март, което не ѝ позволява да участва в олимпиадата. Новината натъжава Сара, защото седмокласничката се готвела за Националния кръг на олимпиадата по химия в продължение на немалко време.

Учителката по химия на Сара е направила опит за контакт с Министерството на образованието и науката, но е получила отказ. Майката на Сара търси вината за случилото се в МОН.

По казуса от Министерството на образованието и науката отговаят писмено на въпросите, поставени от майката на ученичката. От МОН подчертават, че недопускането на ученици, поставени под карантина, за участие в олимпиада не представлява дискриминация, а ограничителното условие засяга всички карантинирани ученици.

От Комисията за защита от дискриминация поясняват, че в Закона за защита от дискриминация е предвидена процедура, която следва да се изпълни, за да се установи нарушено ли е правото на равно третиране. Процедурата може да продължи един, ако е необходимо и два месеца, но е необходимо Комисията да бъде сезирана с конкретна жалба или сигнал. Затова, посочват от институцията, предварителното изразяване на позиция от страна на неин член по определена тема с твърдение за дискриминация нарушава принципа на безпристрастност при евентуално водене на производство в КЗК.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top