fbpx
Начало » България » Майка: Безсилни сме – изолацията връща децата с аутизъм години назад!

Майка: Безсилни сме – изолацията връща децата с аутизъм години назад!

  • bobi
  • 09 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Майка: Безсилни сме – изолацията връща децата с аутизъм години назад!

Децата с аутизъм са едни от най-потърпевшите от социалната изолация, наложена заради епидемията от коронавируса. Едно от тях е 9-годишният Борис, който има решение от ТЕЛК за 100% инвалидност.

Заради извънредните мерки са отпаднали почти всички занимания и терапии, които е посещавал. Останал е вариантът да работи онлайн с ресурсен екип. Дейността обаче не позволява напредък. Майка му Елка разказа за трудностите, които срещат:

Обичайният дневен режим на Борис бе да посещава учебните часове до обяд, доколкото позволява състоянието му. Аз разбира се съм неотлъчно с него – и преди, и сега. Следобедните часове включваха работа с логопед, гимнастика или други терапии, а после и разходка в парка. Днес това е невъзможно. Ресурсният екип прави опити да работи дистанционно със сина ми, но имат слаб успех. Детето се нуждае от подкрепа – да се държи ръката му при писане, при изпълнение на поставените задачи не може да се съсредоточи, защото се разконцентрира от екрана на устройствата. По този начин ми се налага да бъда родител, преподавател и терапевт.

Жената обясни, че Борис е хиперактивен и има силна нужда от разходки в парка. Той обаче стои затворен:

Имам и 14-годишна дъщеря, която учи от вкъщи. Мъжът ми също работи от дома. Така движението на сина ми е ограничено от компютъра до вратата на едната стая. И така безброй пъти всеки ден. Всичко това му влияе зле – става много раздразнителен и агресивен.

Майката измисля варианти, чрез които да го извежда навън, надявайки се, че няма да се стигне до глоба. Преди време е напуснала доходоносната си работа, за да се грижи за детето:

Борис по принцип е изолиран. Почти няма контакт с деца, с други хора. Днес още повече. Сигурна съм, че за всички семейства с деца е трудно, но навярно има как да им обяснят защо трябва да си стоят в жилищата. Аз също се опитвам, но неговите разбирания са като на 2-годишно момче. Ефект от думите ми няма.

Жената допълва, че се опитва да намира всякакви подходящи занимания. Те обаче трудно могат да се състоят заради огромната енергия, която няма къде да се изразходи.

Семейството е спазвало всички изисквания през първите дни. После започнали да излизат за кратко – на места, на които не би трябвало да получат санкции:

Принудена съм да измислям неподходящи варианти за разходка. Движим се по улицата, където има много хора или там, където стопаните разхождат кучетата си. По места, на които има бездомни животни и кърлежи. Не и там където трябва – в парка, където би играл само с топката си. Нито би пипал съоръженията за игра, нито би се доближил до други хора. Не може да стои и с маска, маха я.

Майката е социален асистент на детето си. Години наред семейството дава огромни суми за специалисти, за да видят напредък в състоянието на любимото си същество. Купуват само определена храна за него, тъй като е на специален режим.

Днес усилията им не са оправдани, а дългогодишната работа започва да губи ефект. Отгоре на всичко е чула грозни обвинения от различни хора, касаещи се до друга майка на малчуган с подобен проблем:

Безмозъчен дебил, който използва болното си дете, за да сее безотговорно зарази и смърт на нормалните хора.

Мнение и на психолога Лилия Кондева, която да даде становището си по темата за децата с аутизъм и социалната изолация:

Сегашните ми наблюдение са от това, което споделят родителите. Знаете, че до този момент не е имало подобна ситуация в страната ни. Моето дете също има подобен проблем и случващото се е меко казано трудно за всички в семейството. Ако говорим на професионален език – засилват се всички характерни симптоми. Ако детето е изпадало в криза веднъж в месеца, то сега това е ежедневно. По този начин се бави развитието на потърпевшите – връщат се много назад. Всичко, което са направили родителите и специалистите, за да има прогрес, се обезсмисля.

Кондева дава пример със своето дете, което е спортист и е постигнал много в развитието си до момента. Не може обаче да разбере какво е карантина и защо не може да посещава тренировки:

Не може да посещава заниманията си, а те му влияят много добре и просто са необходими за здравето му. Не за развлечение. Така отказва да прави всичко друго. Нервен е, напрегнат е. Ако е бил физически активен, успява да се съсредоточи. Всичко, което сме постигнали за развитието му във всеки един аспект, остава без ефект.

Специалистът твърди, че всеки съвет, който може да даде, е свързан с излизане и премахване на електронните устройства, а обучението е дистанционно:

Не можем да помогнем на близките, ако правителството не даде разрешение да се излиза. Не искаме да ходим по заведения, а да отидем в парка. Така или иначе не общуваме с други родители – просто искаме да снемем напрежението. Толкова колкото ние пазим децата си, надали народните представители могат да го направят. Отлично разбираме състоянието на малките хора. Ако дете с увреждания се разболее, би било много трудно да му се сложи инжекция, да се вкара в болница. Не бихме си позволили да рискуваме. Съпругът ми има възможност да посещава работа, но не си позволява. Внимателни сме.

Психоложката обясни, че ако карантината бъде удължена, то ще има бум на деца с увреждания, върнали се в развитието си много години назад:

Какво ще правим тогава? Ще имаме майки и бащи, които са в лошо психично състояние, защото не могат да се справят с проблема. Много се моля институциите да вземат отношение и да не оставят нещата по този начин.

Източник: https://www.iskra.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top