fbpx
Начало » България » Мавриций – Островът на птицата додо, креолската кухня и лазурното синьо море

Мавриций – Островът на птицата додо, креолската кухня и лазурното синьо море

  • bobi
  • 28 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Мавриций – Островът на птицата додо, креолската кухня и лазурното синьо море

В края на лятото няма как да не обърнем поглед към някое красиво място, събрало в себе си целия чар на този толкова бързо отминаващ сезон. Това местенце е остров, който се къпе във водите на Индийския океан, в близост до Мадагаскар и не чак толкова близо до Танзания. Ако и вашите познания по география са толкова дефицитни, колкото и моите, нямате представа за кой остров става въпрос, затова ще карам направо – Мавриций, разположен край източния бряг на Африка. Води се част от Маскаренските острови, а столицата му е Порт Луис.

Географски особености

Релеф

Остров Мавриций е с вулканичен произход и е почти изцяло заобиколен от коралови рифове. Северната част е равнина, която се издига до централно плато, вариращо по височина от около 270 до 730 метра над морското равнище. Платото е оградено с малки планини, които може да са образували ръба на древен вулкан; най -високата точка (828 метра) е Piton de la Petite Rivière Noire на югозапад. Двете големи реки, Голямата река Югоизток и Черната река, са основните източници на водноелектрическа енергия. Езерото Вакоас е основният източник на вода.

Почви и климат

Повече от половината от страната е обработваема и почти изцяло е засадена със захарна тръстика, основната износна култура. Отглеждат се и зеленчуци и чай за местна консумация.

Климатът е морски субтропичен, с доста еднаква температура през цялата година (25С на морското равнище и по-ниска във високите части). Има два сезона: горещ (от декември до април) и хладен (от юни до септември).

Растителност и животински свят

Растителността включва около 600 местни вида, въпреки че горските площи са значително намалели. Фауната включва самбър (дългоопашат, тъмнокафяв елен), тенрек (бодливо насекомоядно) и мангуста, както и различни птици и насекоми.

Интересен факт: Островът някога е бил дом на додо, безлетна птица, която е изчезнала през 1681 г. В края на ХХ-и век започват опитите да бъдат спасени няколко други вида ендемични птици, които са били близо до изчезване.

Население

Сега да обърнем малко внимание на човешкия елемент и да видим какво е характерно за хората на острова по отношение на етнос, езици и религиозни вярвания.

Етнос

Приблизително две трети от населението е от индо-пакистански произход, повечето от които са потомци на наети работници в захарната индустрия през XIX-и и началото на ХХ-и век. Около една четвърт от населението е креолско (със смесен френски и африкански произход) и има малък брой хора с китайски и френско-маврицийски произход.

Езици

Въпреки че английският е официалният език, той се говори от много малък процент от населението. Креолски, френски патоис, се говори от около четири пети от населението и е лингуа франка, общоприетият език, на страната. Бходжпури, индо-арийски език, се говори от една десета от населението, а френският се говори от малък процент. Други езици, които са разпространени на острова, включват хинди, китайски, маратхи, тамилски, телугу и урду. Маврицианците обикновено говорят два, три или дори повече езици, а образователната система поддържа широк спектър от езикови обучения, но за нея по-подробно след малко.

Религиозни вярвания

Религиозната принадлежност варира: около половината от населението са хиндуисти, около една трета са християни (повечето от които са римокатолици) и, с изключение на малка група будисти, по-голямата част от останалото население са мюсюлмани.

Интересен факт: Гъстотата на населението в Мавриций е най -високата от африканските страни и е сред най -високите в света. Пренаселеността се превръща в сериозен проблем, след като страната се преборва с една от най-тежките форми на маларията, falciparum, в началото на 50 -те години на миналия век. Това довежда до рязко увеличаване на популацията. Днес поради целенасочена правителствена политика, както и заради бързите темпове на икономически растеж, скоростта на естествения прираст е намаляла бързо в края на миналия век, и сега цифрите са под средните данни за света. Емиграцията, предимно във Великобритания и Франция, също спомага за забавяне на годишния темп на растеж.

Икономика

Ако решите да пътувате до острова, предполагам, че малко информация за икономиката би била полезна. Мавриций има смесена развиваща се икономика, основана на произведен износ, селско стопанство, туризъм и финансови услуги. Усилията на правителството за диверсификация на икономиката след 1980 г. са успешни и островът вече не зависи толкова напълно от производството на захар, колкото през по-голямата част от своята история. Брутният вътрешен продукт, един от най-високите в сравнение с другите африкански страни, нараства по-бързо от населението през 90-те и между 2000-2010 години.

Мавриций е дом на много финансови институции, включително банка за развитие, офшорни банкови институции и няколко търговски банки.

По отношение на сигурността и политическата стабилност може да се каже, че след независимостта си Мавриций, за разлика от повечето бивши африкански колонии, поддържа отворена, свободна, демократична и силно конкурентна политическа система. Изборите се провеждат редовно, като губещите партии отстъпват на победителите. Липсата на редовна армия е част от причините да няма военни преврати. Това я прави и доста сигурна локация.

Интересен факт: Захарните плантации често използват багас, влакното, което остава от захарната тръстика след извличането на захарния сок, като гориво за производство на електричество.

Образование

Няма как да подминем тази тема. Не е вероятно много хора, говоря за България, да изберат тази дестинация, за да продължат обучението си в университет. Въпреки това ще кажем няколко думи за образователната система. Пък то не се знае.

Образованието е задължително на възраст между 5 и 16 години. Шестгодишното начално образование започва на 5-годишна възраст, което е последвано от седем години средно образование. Началното и средното образование са безплатни.

Университетът в Мавриций (създаден през 1965 година) има факултети по селско стопанство, инженерство, право и управление, наука и социални и хуманитарни науки. Друго висше учебно заведение е Технологичният университет, Мавриций (създаден през 2000 година). Има процент студенти, които посещават университети в Индия, Франция и Обединеното кралство.

Интересен факт: Повече от четири пети от населението на острова е грамотно.

Култура

Мавриций предлага богата смесица от културите и традициите на различните народи, които го населяват. Етническото и религиозното му разнообразие също така означава, че има много празници и фестивали през цялата година, сред които хиндуистките фестивали на Маха Шиваратри през февруари и март и Дивали в края на октомври и ноември; мюсюлманският фестивал ʿĪd al-Fiṭr, отбелязващ края на Рамадан; католическите чествания в чест на Пер Лавал през септември, Деня на всички светии през ноември и Коледа през декември; оживените чествания на Китайския пролетен фестивал; тамилският празник Thaipoosam Cavadee, който обикновено се провежда през януари или февруари, който включва церемонии за ходене върху огън. В цялата страна се отбелязва Денят за премахване на робството на 1 февруари.

Може би най-известният местен писател е Дев Вирахсами, поет и драматург. Въпреки че пише както на френски, така и на английски, Вирахсами е най -известен с усилията си да популяризира употребата на креолски. В допълнение към собствените си пиеси и поезия, той е превел и няколко от пиесите на Шекспир на креолски.

Интересен факт: Мавриций е известен със сегата, популярен народен танц, състоящ се от движения на бедрата и ръцете в ритъм. Танцът може да се проследи до XVIII-и век, когато е бил изпълняван от местните роби.

Храна

Креолската кухня е особено популярна сред местното население и има влияние от африканската, индийската и френската кухня. Креолската храна на Мавриций включва ястия и подправки. Едно типично такова е Creole rougaille (пикантен доматен сос с месо или риба), който показва африканското наследство на ястието.

Спорт и отдих

В Мавриций има много активна спортна култура. Футболът (европейски), представен на острова от британците, претендира за най-голям брой участници и фенове. На най-високо ниво има национален отбор, който се състезава в турнира за Купата на нациите на Африка. На местно ниво феновете следват отборите във футболна лига, която съществува от десетилетия. Малката френско-маврицийска общност запалено подкрепя силно организиран и доста ритуализиран сезон на лов на елени. Маврицийците от всички общности правят зимните конни надбягвания една от най-популярните и много посещавани спортни дейности на годината. Отделни маврицианци се състезават на най-високи международни нива на бридж и табла.

От независимостта си Мавриций участва активно както в регионални, така и в международни спортни събития. Островните игри в Индийския океан (The Indian Ocean Island Games) са провеждани в Мавриций, както и международни турнири по бокс, джудо и волейбол за жени.

Интересен факт: Мавриций дебютира на Олимпийските игри чак през 1984 г. в Лос Анджелис.

Най-хубавото оставям за накрая – примамливи плажове и лазурно синьо море, плуване с делфини и наблюдаване на китове, круиз с катамаран, педълбординг, кайтсърфинг, гмуркане, катерене, природни резервати с уникален животински и растителен свят, автентична креолска кухня, спомената по-горе, и какво ли още не… Но всичко това е на един клик разстояние или, ако можете да си го позволите, на разходка до най-близката туристическа агенция.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top