fbpx
Начало » България » Любопитно – Вълшебният коледен подарък, отбелязан из страниците на периодичния печат

Любопитно – Вълшебният коледен подарък, отбелязан из страниците на периодичния печат

  • myotova
  • 27 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Любопитно – Вълшебният коледен подарък, отбелязан из страниците на периодичния печат

Зимните празници ни карат да се вълнуваме по един особен начин, също както и спомените от миналото и тъкмо заради това ще ви покажем някои коледни и новогодишни статии за най-значимия коледен подарък, поместени из страниците на периодични издания от някогашното минало.

Най-хубав е подаръкът, който дарява знание

Несъмнено, както е посочено във вестник „Съвременникъ“ от 24 декември 1930 г., книгата е един от най-ценените подаръци, защото остава завинаги, дава знания и оформя начина, по който виждаме света.  Излишно е да бъде подчертана и способността на книгата да отваря вратата към други чудни светове, да разпалва въображението и да подхранва нашите мечти.

Цяло вълшебство е, че можем да се връщаме от време на време назад към далечното или по-близко минало, за да потърсим отговора на някой желан въпрос. Любопитно е, например да разберем кой е бил най-многозначителния, очакван и любим коледен подарък през зората на 90-те години?

Отговорът на зададения въпрос е отпечатан върху страниците на българската периодика. Малко преди Коледа в брой 14 на вестник „Съвременник“, издаден 1931г., са извадени имената на книги,  като „Звънчета“ от Дора Габе“, „Шарена книжка“, „Стрина зайка“ от Чичо Стоян и заглавията на други интересни четива за деца и юноши. Тези изброени вълшебни приказки и стихотворения са били „най-хубавия подарък“ за Коледа, защото именно те създавали тази връзка между четенето и удоволствието. Така е и до днес, защото българските разкази и приказки внушават любовта към четенето на детето. Разлистваш страница след страница, четеш, задълбочаваш се и се губиш в историята.

Вестник „Съвременник“, София, година втора, брой 15, 30 декември 1931г.
Вестник „Съвременник“, София, година втора, брой 15, 30 декември 1931г.

Този брой, издаден по време на коледните празници, е един от многото, които напомнят за интереса, който съществувал преди време към българската книга, както и за това какво голямо богатство е знанието. Книгоразпространителите и издателите, които били едновременно автори, печатари, книжари и редактори, изиграли определяща роля в осъществяването на една културна комуникация. Изначална цел на българския периодичен печат била да допринесе за националната осведоменост и образованост. Вестникарските издания култивирали любовта към четенето. Страниците на вестниците предлагали разнообразие от информация, която достигала до широки читателски кръгове. Още от Възраждането вестниците поели функциите на учебник и служили дълго време като средства за разпространението на полезни и важни знания.

Конкретните коледни списъци с книги, открити във вестник „Съвременник“, са едно малко свидетелство от по-близкото ни минало за ползата от публицистиката, която разширявала кръгозора от знания, разпалвайки непрекъснато любовта към четенето. Може да откриете помествани цели литературни произведения из страниците на голям брой периодични издания от 40-те години на XIX в., когато периодичния печат е създаден. По този начин се създавал навик за четене и се повишавал интереса към културата и литературата. До 1944г. били създадени множество специализирани периодики, от които най-много по литература.

По време на светлите празници виждаме Земята в най-уютния й вид. Снежните забавления, украсите, които се издигат, блещукащите светлини, времето прекарано със семейството… Коледата кара света да се превърне в една очарователна приказка, носеща ярко послание, също както тези приказки, помествани из страниците на  периодичните издания през годините.

Вестник „Съвременник“ може да бъде открит в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ , както и в дигитален вариант.

Източници:

Вестник „Съвременник“, София, брой 15 и 16, 24 декември 1930г.;

Вестник „Съвременник“, София, година втора, брой 14, 23 декември 1931г;

Вестник „Съвременник“, София, година втора, брой 15, 30 декември 1931г.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top