fbpx
Начало » България » Липса на кадри в БДЖ – няма машинисти в България!

Липса на кадри в БДЖ – няма машинисти в България!

  • bobi
  • 08 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Липса на кадри в БДЖ – няма машинисти в България!

Влаковете в БДЖ изпитват сериозен недостиг на кадри. По данни на БДЖ 1/3 от работещите бригади във влаковете са в пенсионна възраст. Според хора от бранша причината за липсата на кадри се корени и в малкия капацитет на единственото средно училище в Горна Оряховица, където се обучават помощник-машинисти.

Ситуацията има нужда се промени. Именно затова бизнесът и училище в Русе постигнаха договорка за откриване на паралелка за помощник-машинисти в Гимназията по транспорт. Ще се приемат ученици от цялата страна, а обучението ще бъде не само в класната стая, но и в реални условия.

Голяма частна жп компания също се включва в помощ на училището. Тя ще дава стипендии на отличните ученици. Предвижда и социални ангажименти като заплащане на общежитието за децата, които не са от Русе. След завършване пък осигурява договор за работа на помощник-машинистите и обещава добри заплати.

В гимназията по транспорт са оптимисти и очакват голям интерес към новата специалност. Обещават отлични материална база и високи стандарти при обучението, съчетаващо теория и практика. А от жп компанията са убедени, че железниците са бъдещето в транспортните и пътнически превози.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top