fbpx
Начало » България » Лесно преносима или леснопреносима – дилема на матурата за 7-и клас

Лесно преносима или леснопреносима – дилема на матурата за 7-и клас

  • bobi
  • 21 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Лесно преносима или леснопреносима – дилема на матурата за 7-и клас

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума

Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им, а и сред цялото общество. Проблемът всъщност е в задача 17-а от теста.

Условието е следното:

В листа за отговорите препишете текста, като поправите допуснатите 14 (четиринайсет) грешки – правописни, пунктуационни и при членуване.

Предпочитана и утричана бутилираната вода се налага като беспорен фаворит на световният пазар сред напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни е едно от най голямите потребителски явления на нашето савремие. Засилената ѝ употреба, се свързва с идеята за намаляване на консомацията на беззалкохолните напитки, като следва да се отчете и факта, че е лесно приносима и достъпна в търгофската мрежа.

“В този текст “лесно преносима” е употребена като словосъчетание, а не като сложна дума, затова е правилно да се пише разделно. Отчитаме, че слятото и разделното писане на думи не се изучава детайлно до 7-и клас. Затова, ако някой от седмокласниците е написал цитираното словосъчетание като сложна дума, т.е. слято, тя ще се счита за изписана вярно. Това изрично е посочено в ключа за отговорите”, се казва в позиция на Министерството на образованието и науката.

“В речника е записано, че думата се изписва слято, така че всякакви спорове са излишни. Всички думи, които завършват на “м” от рода на преносим, са сегашни страдателни причастия и не се употребяват в масовата реч, а само в терминологията. Леснопреносим трябва да се разглежда също като термин, затова трябва да се пише слято. Слято се пишат също така “лесноизпълним” и “лесноразтворим”, обясни за “24 часа” езиковедът проф. Владко Мурдаров, който повече от 45 години се занимава със съвременния български език. Според него не би трябвало в текста за матура, и то за 7-и клас, да се включват случаи, при които решението не е еднозначно.

Източник: https://m.24chasa.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top