fbpx
Начало » Бакалавър » Лаборатория по радиационна защита към Техническия университет започва работа

Лаборатория по радиационна защита към Техническия университет започва работа

  • bobi
  • 31 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Лаборатория по радиационна защита към Техническия университет започва работа

От началото на новата учебна година трябва да започне работа Лаборатория по радиационна защита към Катедрата по топлоенегертика и ядрена енергетика на Техническия университет. Подобна лаборатория е имало преди доста време, но в момента такава няма и студентите се обучават само на теория или в различни фирми, работещи с АЕЦ Козлодуй. Сега преподавателите с помощта на компании от бранша изграждат такава лаборатория, каза доцент Калин Филипов, ръководител на катедрата:

„Няколко фирми помогнаха с финансови средства и с оборудване, част от него е ново, част от него вече използвано, но за нашите цели върши идеална работа. Нашите цели са от една страна чисто демонстративни, говорейки им на студентите за различни измервателни прибори, за различни техники, за измерване на лъчения, да могат да ги видят на живо тези прибори, освен това ще могат, разбира се, да правят и лабораторни упражнения“.

През последните години намаляването на броя на студентите е спряло, но те пак не са достатъчно, допълни още Калин Филипов:

„От миналата година специалността вече е защитена, така че бихме могли да надвишим отпусканите бройки, но не можем да ги запълним, горе-долу сме на около 50 процента от заявените бройки за бакалаврите. При магистрите нещата са доста по-добре и в последните години там определено ръст. Има голям интерес от студенти завършили други специалности. За момента проблемът с подсигуряването на кадрите частично е решен дотолкова, че можем да осигуряваме магистри, това обаче е временно решение“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top