fbpx
Начало » България » Късмет за учениците – без PISA тази година, заради Covid-19

Късмет за учениците – без PISA тази година, заради Covid-19

  • bobi
  • 29 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Късмет за учениците – без PISA тази година, заради Covid-19

Пандемията промени плановете на цялата образователна общност и то в негативен аспект. Онлайн образованието така и не успя да замести присъственото и много от учениците не успяха да получат нужните знания. И макар, че образователната система страда, за учениците в България има един малък плюс, а той е, че е отменено реномираното международно изследване на грамотността PISA.

Изпитът винаги е бил изключително плашещ за учениците и в последните години не се представяхме на нужното ниво. Но тази година могат младежите да си поемат глътка въздух и да се подготвят по другите важни оси от своето образование.

Напомняме ви, че на последното изследване PISA нашите ученици имаха изключително притеснителни резултати, а именно: 47% от тях нямат елементарни четивни умения, 44% нямат никакво понятие от основи в математика, а други 47% – пропуски в природните науки.

По принцип PISA трябваше да се проведе в началото на тази година, но се отлага за следващата. Времевият диапазон си остава същия – PISA 2020 ще бъде в периода март-май 2022 г.

Изследването догодина е планирано да достигне до 7000 ученици от над 200 училища и ще се оценява една от най-трудностите области – математиката. И по точно – математическата грамотност сред учениците.

Освен PISA, обаче, учениците ще трябва да се справят и с още едно изследване – Международното изследване за гражданско образование (ICCS 2022). То ще се проведе за трети път и ще бъде само за 8-мокласници. Учениците ще трябва да бъдат проверени как се подготвят компетентно и отговорно за участие в обществения живот. Планирано е да участват над 150 училища, 4500 ученици и дори учители, като точната бройка все още се коментира, но ще е над 2000.

Към момента в България все пак тече едно изследване – PIRLS 2021. Това е международно изследване на уменията за четене на учениците и е само за 4-токласници. Изследването беше планирано за март-април, но поради затварянето всяко училище само решава кога точно да се проведе. Някои успявяха преди последното затваряне, а други все още го провеждат. Става дума за над 4500 ученици от 150 училища. Резултатите най-вероятно ще излязат догодина, защото пандемичната обстановка във всяка страна е различна и е трудно всички да го проведат в срок.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top