fbpx
Начало » Бакалавър » Къде учат милиардерите? В света има 2755 милиардери

Къде учат милиардерите? В света има 2755 милиардери

  • bobi
  • 19 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Къде учат милиардерите? В света има 2755 милиардери

В света има 2755 милиардери и те са учили в различни учебни заведения в различни части на света – от университета Ал-Азхар в Кайро, до технологичния университет Джъдзян в Ханджоу. Стотици от тях пък нямат завършено висше образовение, включително и напусналите Харвардския университет Бил Гейтс и Марк Зукърбърг.

Въпреки това от Forbes посочват в своя класация за университетите, в които са завършили най-много милиардери, че няколко такива в САЩ се открояват. Иначе, извън американските учебни заведения, най-много завършили и после станали супербогаташи има от публичния университет в Мумбай, Националния университет в Сеул и китайския университет Цинхуа.

Но ето и кои са лидерите:

Харвардски университет

29 милиардери с общо богатство от $207 милиарда

Снимка 225419

Източник: GettyImages

Няма друго висше учебно задевение, в което да са завършили повече милиардери, от Харвард. От общо 29 души с диплома от тях, 17 са с кариера в сферата на финансите и инвестиционната индустрия, включително братята близнаци Уинкълвос, станали милиардери от bitcoin, както и бившият шеф на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн. Негови възпитаници са още бившият ръководител на Microsoft Стив Балмър и бразилският банкер Хорхе Бауло Лемън.

Пенсилвански университет

28 милиардери с общо богатство от $284,8 милиарда

Снимка 527355

Източник: Wikipedia

Повече от половината от милиардерите, завършили Пенсилванския университет, са възпитаници на училището Уортън. А двама от тях са наистина известни – президентът и бизнесмен Доналд Тръмп и основателят на Tesla Илън Мъск. Един от най-пресните примери в списъка са супербогаташите е Лари Лаудер – наследник на козметичната империя Estee Lauder.

Станфордски университет

28 милиардери с общо богатство от $124,4 милиарда

Снимка 527354

Източник: GettyImages

С дипломи от Станфордския университет в Калифорния са най-много млади предприемачи, влезли в списъка на милиардерите на Forbes за първи път през тази година. Сред тях е и единственото българско име в него – основателят на платформата Robinhood Влад Тенев, както и неговия бизнес партньор Байджу Бат.

Йейлски университет

21 милиардери с общо богатство от $140,8 милиарда

Снимка 527356

Източник: Wikipedia

Възпитаници на Йейлския университет са трима от наследниците на една от най-богатите фамилии в САЩ – Марс. Това са Джон, Валери и Виктория Марс. С диплома от него е още съоснователят на китайския гигант Alibaba Джо Цай, както и главният изпълнителен директор на инвестиционния лидер Blackstone Стивън Шварцман.

Мумбайски университет

20 милиардери с общо богатство от $162,8 милиарда

Снимка 527352

Източник: Wikipedia

Индийският университет е едиственото висше учебно забедение сред тези с най-многобройни възпитаници милиардери, който не се намира в САЩ. Сред тях е супербогаташ номер 1 в Азия – собственикът на конгломерата Reliance Мукеш Амбани. Там е завършил и основателят на най-голямата банка в Индия Удай Котак.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top