fbpx
Начало » България » Къде са имотите на УНСС? Цели 11 са превърнати в чалготеки и барове!

Къде са имотите на УНСС? Цели 11 са превърнати в чалготеки и барове!

  • bobi
  • 03 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Къде са имотите на УНСС? Цели 11 са превърнати в чалготеки и барове!

В отворено писмо до медиите, Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“ питат Министерството на образованието и науката защо е дало зелена светлина на ректорското ръководство на Университета за национално и световно стопанство да „трансформира“ предоставената му за учебни цели държавна материална база в чалга клубове и питейни заведения.

Според тях е крайно време просветното министерство да сложи край на срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети, защото тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото поколение.

От родителската организация припомнят, че според одит на самото образователно министерство, извършен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени под наем от университетите за нощни клубове и в тях се лее твърд алкохол до ранни зори.

„Рекордьор в развиване на тази търговска дейност е именно УНСС – икономическият вуз е дал цели 11 свои имота на собственици на нощни заведения. Най-фрапиращ, разбира се, е случаят с бившият Студентски стол № 33 на ул. „Атанас Манчев“ в Студентски град, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека /“Клуб 33″/“, допълват още от организацията.

„Става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях“, допълват от Сдружението на майките срещу насилието.

„Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми“.

Тъкмо по тази причина от сдружението настояват просветното министерство да задължи ректорите на висшите учебни заведения /в това число и ректорското ръководство на УНСС/, да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите.

„В тази връзка ще искаме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и нощни клубове“, посочват от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Според тях изключително срамно и обидно е, че ректори на престижни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга култура и нощния живот, те като че ли съвсем са забравили, че законът им предоставя права да управляват само обекти, които се ползват единствено за учебни цели и научноизследователска дейност, но не им позволява да превръщат по своя инициатива държавната материална база в нощни барове, чалга клубове и питейни заведения.

„Ректорското ръководство на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, каквото безспорно е УНСС, очевидно е забравило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга ценностите са едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход“, констатират майките срещу насилието.

Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно събрание да гласуват още в близките месеци и поправки в Закона за висшето образование, които ще пресекат веднъж завинаги рентиерската дейност на ректорите на държавните университети.

„Развиването на стопанска дейност с откриването на нови и нови кръчми и чалга клубове не бива да е основна цел на академичните ръководства на държавните висши училища“, категорични са от НПО-то.

Източник: https://trafficnews.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top