fbpx
Начало » България » Културният живот в България се развива – няма спор!

Културният живот в България се развива – няма спор!

  • bobi
  • 30 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Културният живот в България се развива – няма спор!

Култура в България има. Нека не го отричаме. Който търси – той ще намери. Ако потърсиш културни събития – ще ти излязат много.

И културата се развива. Събития, които преди 10 години бяха невъзможни, сега изглеждат напълно реалистично. И тук не става дума за политическа пропаганда – тук става дума да не отричаме очевидното. Защото много хора твърдят, че културния живот намалява, че дори го няма. Доста смели твърдения.

Аз виждам друго. Може би, защото го търся. Може би, защото проверявам. Театрите са пълни до горе, наистина. Разбира се, говоря за софийските, както и за големите градове По малките градове може би е друго. Може би там животът наистина е спрял. Но така е по доста места в света. Големите градове винаги са дърпали културата. Всички важни и значими събития са се случвали там. Така и ще бъде. Винаги в по-урбанизираните градове ще има повече култура. И ако си от малък град трябва да пътуваш, за да видиш нещо голямо. Съжалявам, че ще ви разочаровам, но така е по цял свят. Просто тук отдаваме по-голямо значение на това, защото обичаме да сме негативни и да мразим.

Оставяме настрана, че Пловдив беше културна столица. Оставяме настрана и че в Пловдив се случиха огромен брой събития тази година. Оставяме настрана и че в морските градове Варна и Бургас – от пролетта до есента и разбира се, особено лятото, събитията са на всеки ъгъл. Вече всеки мечтае да направи нещо голямо в летен театър. Затова летните театри нямат свободни дати – било то концерти, постановки, танци, лекции.

В София културата е най-развита, няма спор. Театрите са пълни до горе. Няма свободни билети за 1 месец напред в някои театри. А някои постановки просто няма шанс да ги гледате. Хората купуват с месеци напред билети. Това е нещо наистина голямо, повярвайте.

Благодарение на Арена Армеец пък музикалния живот в столицата стана доста по-динамичен. Освен чужди изпълнители, много български артисти се насочиха натам… И успявах. Кой би повярвал, че български артист ще напълни толкова голяма зала за нашите критерии. Имайте предвид, че Арена Армеец наистина е голяма зала за нашите стандарти. Не може да се сравняваме с 02 Арена в Лондон, разбира се, но и Лондон е няколко пъти по-голям от София. Най-малкото, че Лондон дори е международно средище, докато София все още не е.

Прави ми впечатление как Камен Донев – 1 човек – актьор при това, а не певец – успя да напълни Арена Армеец с монолог. Представяте ли си – 1 човек прави своя монолог и 10 000 човека идват, за да го видят. При това българин, при това в наша зала. Следва това да направи и Мариус Куркински декември. И отново ще е пълно, защото ние обичаме културата, жадни сме за нея и наистина има култура.

Вече се отварят и все повече галерии. И хората имат глад и към това изкуство. Често изложбите са пълни до горе. Аз съм бил лично на изложба, в която не успях да вляза, защото вътре не можеше да се размине човек. Кой би си помислил, а?

Да не говорим и аз всякакви други прояви на култура, като четене, например. Хора се събират и четат различни истории. „Пощенска кутия за приказки“ успя да събере много актьори, които да четат различни разкази на хора. И заведенията се пълнят до горе. Няма места, всичко разпродадено.

Все по-често виждам четящи млади хора. На фона на снимките, които се пускат в интернет, а именно – как младите нон-стоп си гледат в телефона, аз виждам различно. Има специални места, на които можеш да срещнеш четящи млади хора. Ясно е, че това няма да е в кафетата. Което отново ме връща на началото – зависи каква среда търсиш и какво искаш да видиш. Създадоха се много литературни клубове, като „Перото“, например, в които можеш да намерип млади четящи хора. И не са малко. Има и други места, разбира се.

Важното е да търсиш. Който търси – намира. Ако търсим другата действителност – хора, които не се интересуват от култура, хора, които седят на телефоните си – ще ги срещнем. Има места за всеки, защото светът е цветен. Ако не си търсил билети за театър, разбира се, че ще твърдиш, че култура няма, защото не си се срещал с другата действителност.

Култура има и култура все повече ще има, защото ние сме жадни за такива емоции. Жадни сме за нови знания, жадни сме за по-интелигентна среда. Търсете… Културата е точно пред вас!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top