fbpx
Начало » България » Красимир Вълчев: Средната брутна заплата за учителите е около 1080 лв.

Красимир Вълчев: Средната брутна заплата за учителите е около 1080 лв.

  • bobi
  • 11 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Красимир Вълчев: Средната брутна заплата за учителите е около 1080 лв.

Средната брутна заплата за педагогическия персонал сега е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска – тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения – най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500-1800 лева за някои ръководни длъжности, отбеляза Вълчев, но уточни, че брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, поясни образователният министър.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева каза, че ще поискат увеличение на учителските заплати с 18% от октомври тази година.

Попитан дали това е възможно да стане, Вълчев отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на четиригодишен период, което ще бъде реализирано с четирите бюджета, които правителството ще предложи на Народното събрание. Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, но не са планирани тези средства в бюджета за увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г. При добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни още Вълчев.

Той отбеляза, че тези три месеца са сравнително малка стъпка в сравнение с това, което е предвидено за следващата година и е много по-важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. „Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение“, заяви Красимир Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно – традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали в училищата ще се получат пари за 24 май. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top