fbpx
Начало » България » Красимир Вълчев: Онлайн обучението не е имитация на образование

Красимир Вълчев: Онлайн обучението не е имитация на образование

  • bobi
  • 30 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Красимир Вълчев: Онлайн обучението не е имитация на образование

В момента над 700 000 ученици се обучават дистанционно, но за жалост извън онлайн обучението остават между 35 и 40 хил. деца, които няма да се включат ефективно, но не само заради липсата на компютър или интернет, но и поради липсата на ангажираност към образованието. Това сподели в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия просветният министър Красимир Вълчев.

Министър Вълчев съобщи, че следващата седмица ще бъдат отпуснати още 15 млн. лева на училищата за закупуване на устройства за електронното обучение. По думите му на този етап са доставени 7-8 хил. устройства, а не достигат между 35 и 40 хил.

Още 10 000 устройства ще бъдат доставени в следващите три седмици, но и това е крайно недостатъчно, посочи просветният министър и допълни, че доставените в Монтана устройства вече са изчезнали и ще се търсят по заложните къщи.

,,Разбира се, нищо не може да замени присъственото обучение и прекия контакт с учителя, затова и загубите от електронното обучение ще са най-големи, но въпреки това се надяваме да успеем да компенсираме достатъчно материал“, каза още той.

Министър Вълчев подчерта, че най-големият проблем пред българското образование остават децата, които не са ангажирани с обучението най-вече заради неграмотните си родители.

В никакъв случай не мога да кажа, че онлайн обучението е имитация на образование, електронното обучение е аварийна и ефективна компенсаторна алтернатива. Не е ефективна тогава, когато учениците не са ангажирани с учебния процес, уточни Красимир Вълчев и увери, че електронното дистанционно обучение няма да замести присъственото обучение, освен може би в системите на висшето образование.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top