fbpx
Начало » България » Красимир Вълчев: Няма да се отменят матурите

Красимир Вълчев: Няма да се отменят матурите

  • bobi
  • 07 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Красимир Вълчев: Няма да се отменят матурите

Различна е ситуацията в различните градове – училищата с по една паралелка в по-голямата част от времето (на локдауна – б.р.) учеха, в това число и 5-12 клас. Това заяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев. Той присъства днес на откриване на STEM център в Природо-математическата гимназия във Велико Търново.

Най-малко учеха присъствено учениците в най-големите градове, където областните, респективно – общинските кризисни щабове решиха по-ранно затваряне. Около 50% от учениците 5-12 клас бяха присъствено обучение през тази учебна година, каза Вълчев.

До края на учебната година имаме предпоставки да увеличим този процент. От 10-ти само три класа няма да бъдат на присъствено обучение, 12-ти клас приключват в средата на месеца. Ще останат само 2 класа до края на месеца след 17-ти май, които няма да бъдат на присъствено обучение. Ако се подобри епидемичната обстановка, тези 2 класа могат да се върнат на присъствено обучение.

Вълчев очаква следващата учебна година да бъде присъствена за всички.

Външното оценяване е в закона, вече няма и нормативна възможност да се отменя. Има предпоставки да се проведат матурите, както и миналата година. Учениците ще бъдат на отстояние, ще влизат от различни входове. Нямаме тематично изоставяне спрямо предходните години. През тази година учителите са дори по-напред с графика на темите.

Целта ни е Велико Търново да е един от центровете за развитие, допълни министър Вълчев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top