fbpx
Начало » България » Коя професия е по-важна – лекарската или учителската?

Коя професия е по-важна – лекарската или учителската?

  • bobi
  • 23 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Коя професия е по-важна – лекарската или учителската?

Две са социално важните професии – учителската и лекарската.
В образованието също има проблеми – случва се учител да шамароса или да нагруби дете, или да си подпийне и да се кърши еротично на дансинг някъде. Тогава цялата общественост се нахвърля на учителите. Самите учители се разделят на две групи – едните защитават колегата си, другите го порицават. Но и двата лагера търсят корена на проблема в системата, в нейната нормативна обезпеченост и регулация.

Когато лекари бъдат уличени в престъпни действия или бездействие, лекарите от градове и паланки стават като едно цяло и се хвърлят със зъби и нокти да вардят колегата си от „неблагодарния“ народ. Не помня случай за изключение от това правило. Те никога нямат вина, даже не винят системата, защото тя ги устройва. Може да не ги бива в работата, но си получават заплатата от Здравната каса. С пациенти или без пациенти – тяхното не се губи.
Коя от двете професии е по-важна?

Учителската, естествено.

Въпреки че учителите не застрашават смъртоносно здравето на деца и ученици, лекарската професия стъпва върху учителската. И това се потвърждава от постовете на двете другарки, публикувани през Фейсбук. Зад тяхната надменност, усещане за безнаказаност и манипулативни мнение се крият учители. Учители, които не са ги възпитали в смирение, в хуманност, в уважение към чуждото мнение и опит за неговото разбиране, в критичност и самокритичност, в отговорно отношение към професията, която сами са избрали.

Тоест, от учителя зависи косвено в какви ръце ще попадне здравето на техните възпитаници. Каквото изпратят в университета, това ще ни лекува.

ПП. Удивен съм как едно добре обосновано лично мнение бе разбрано толкова повратно от двете каки. Не е само до възпитание, а и до интелект.

Източник: https://mejdu-redovete.com 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top