fbpx
Начало » България » Коя българска компания е с най-голям приход? Отговорът!

Коя българска компания е с най-голям приход? Отговорът!

  • bobi
  • 03 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Коя българска компания е с най-голям приход? Отговорът!

За десета поредна година агенцията за бизнес информация SeeNews (www.seenews.com) изготви годишна класация на най-големите сто компании по общ приход за 2016 година, както и на стоте най-големи банки по общи активи и на най-големите сто застрахователи по брутно записани премии в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия. Освен основните три класации, SEE TOP 100 (www.top100.seenews.com )включва допълнителни класации, отразяващи както позиционирането през 2016 година, така и през последното десетилетие на най-печелившите и динамични компании, тези с най-голяма загуба, най-успешните индустрии, както и компаниите с най-голям приход на глава от населението. Изданието включва и интервюта с представители на водещи компании, както и анализи на най-бързо развиващите се индустрии.

Повишеното вътрешно търсене, растящите частни инвестиции и заетостта продължават да оказват въздействие върху икономическия растеж в Югоизточна Европа през 2016 година, подпомагани и от исторически най-ниската инфлация. Голяма част от търговците на дребно и производителите на автомобили – двете индустрии, които са най-чувствителни към промени при разполагаемия доход и потребителското поведение – се възползваха от благоприятните икономически условия. Същевременно, петролните и газови компании, които традиционно доминират в класацията на най-големите компании в региона, продължават да търпят загуби, които влияят върху общия приход на участниците в класацията.

Въпреки това комбинираната нетна печалба на 100-те най-големи компании се е увеличила с 39% в сравнение с печалбата на участниците в класацията от предходната година.

България попада в класацията с девет представители, което е с двама по-малко в сравнение с миналогодишното издание. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД отново е с най-добро представяне в страната и запазва пето място в общата класация. По-назад в класацията е и

„МК Аурубис България“ АД, която заема дванадесето място спрямо седмо от година по-рано, последвана от „Лукойл България“ ЕООД на 16-то място.

Общо 17 са българските банки – участници в класацията SEE TOP 100 Banks, което е с един по-малко спрямо предходната година. „Уникредит Булбанк“ АД е най-големият български кредитор, запазващ шеста позиция в класацията, следван от банка „ДСК“ ЕАД на  13-то място.

Деветнадесет български застрахователи влизат в класацията SEE TOP 100 Insurers. Тазгодишният най-голям застраховател е „Лев Инс“ АД заемащ 20-то място, вместо миналогодишния представител на тази позиция – „Армеец“ АД. На 22-ро място се нарежда „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД.

Регионът с най-развита икономика е Румъния, като компании от страната продължават да доминират в класацията с 59 представители в SEE TOP 100.

Румънската компания-производител на автомобили Dacia, част от Groupe Renault, е най-голямата компания в Югоизточна Европа, показваща ръст на приходите от 8.0%, достигайки 4.619 милиарда евро и ръст на нетната печалба – до  100.5 милиона евро през 2016 г.

Румънската банка Banca Comerciala Romania е на върха на класацията на TOP 100 за банковия сектор.

Повече за SeeNews

В продължение на повече от 15 години SeeNews е водещ доставчик на бизнес новини, пазарни проучвания и анализи за Югоизточна Европа, подпомагайки успешно експерти в ключови индустрии за региона, като банкиране, застраховане, енергетика, телекомуникации, автомобили, фармация и строителство относно вземането на стратегически бизнес и инвестиционни решения. Сред клиентите на компанията са IBM, Uniqa, Wolftheiss, HypoNoe Group, Солунската фондова борса, Reuters, Dow Jones, Lexis Nexis и Buraeu van Dijk. 

Пълното съдържание на десетото издание на SeeNews TOP 100 SEE може да намерите на адрес:www.top100.seenews.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top