fbpx
Начало » Бакалавър » Компютърни науки във Великобритания

Компютърни науки във Великобритания

  • bobi
  • 12 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Компютърни науки във Великобритания

В последните години компютърните науки са все по-популярна специалност, както у нас, така и в чужбина. Ако сте се насочили към тази област, университетите във Великобритания предлагат отлични възможности за практическо обучение, което ще ви позволи бързо да намерите работа както в чужбина, така и у нас.

Добрата база на обучение, както и специалистите от индустрията, които ще ви преподават, ще ви позволят да изберете курс, по време на който да придобиете умения в различни аспекти на компютърните науки – от информационни системи, през развитие на игри, до софтуерно инженерство, дизайн и системи за сигурност.

Креативно решаване на проблеми

Компютърните науки се опитват да дадат отговор на въпроси, свързани с това как използваме компютри в ежедневието ни и колко далеч може да стигнем в създаването на изкуствен интелект.

Основите на всички компютърни науки са в математиката, а самите те могат да включват хардуер и софтуерно инженерство, потребителски интерфейс и иновации. Широкият обхват на компютърните науки ги прави привлекателни за много хора. Обучението ще ви даде уменията да решавате трудни проблеми от различни дисциплини, използвайки креативността си.

Съдържанието на бакалавърските курсове в областта варира много от университет до университет. В зависимост от програмата, която изберете, предметите, които ще изучавате, може да включват по-традиционните модули като дизайн на база данни, мрежови системи, компютърен хардуер. Ще имате възможността обаче да се запознаете и с нови технологии като виртуална реалност, изкуствен интелект и дизайн на мобилни приложения. Много английски университети правят научни изследвания в областта с някои от лидерите на световния пазар, така че ще може отблизо да наблюдавате и развитията на новите технологии в световен мащаб.

Отделете време да разгледате подробно специалностите, които сте избрали. Вижте с какво се занимават някои от абсолвентите, завършили същите курсове и помислете дали и вие бихте се занимавали със същото.

Какво всъщност ще учите?

  • Програмиране, компютърни езици и алгоритми

Програмирането е в основата на компютърните специалности. Голяма част от обучението ви ще премине в изучаване на езици като Java, Python и C++. Ще научите и как да ползвате и създавате алгоритми.

●     Хардуер и софтуер

Освен практическите умения, ще научите и много за хардуер, софтуер, мрежи и системи. Ще разгледате теорията зад тях, как работят, как дизайнът им се е развил през годините и как се използват.

  • Изкуствен интелект

Тази част на компютърните науки се занимава с това как можем да накараме компютрите да извършват сложни задачи.

  • Математика

Програмирането включва използване на сложни математически концепции, за това и математиката ще е важна част от обучението ви. Вероятно ще имате цели модули, които ще включват само математика.

  • Как използваме компютрите

Психологията зад това как използваме компютрите често също се застъпва в бакалавърските програми по компютърни науки. Тя е много важна, за да разберете как хората използват компютърните технологии и да създадете системи, които отговарят на очакванията на хората, които ще ги използват.

Стаж

Много от ИТ курсовете във Великобритания предлагат опцията за “сандвич курс.” Тези курсове са с продължителност четири, вместо стандартните три години. Преди последната година от обучението ви, имате възможност да направите платен стаж в индустрията. Така не само ще може да приложите наученото на практика, а и да завържете важни контакти, които биха ви били от полза при намирането на постоянна работа.

Ако курсът, който сте избрали, не предлага възможност да прекарате година в индустрията, намерете летни стажове, които да ви помогнат да изградите допълнителни умения. Запишете се и за университетско общество, което би ви помогнало да използвате наученото на практика. Добра идея ще е да работите над изграждането на личното ви портфолио от университетски и странични проекти, още от първата година на обучението ви.

Прием

Заради необходимостта да имате добри познания по математиката, за да изучавате компютърни науки е важно да проверите какви са изискванията за прием в университета и специалността, която сте избрали. Освен задължителното ниво на английски език и среден успех, някои университети могат да изискват и определена оценка по математика и дори физика. Това може да е както оценката от дипломата, така и оценка от матурата. Проверете какви са изискванията в избрания от вас университет, преди да решите каква да бъде втората ви матура.

Кариерно развитие

С диплома от английски университет по компютърни науки, пред вас ще се отворят много възможности. Лесно ще може да намерите работа като системен анализатор или анализатор на данни в някоя компания. Ще може да работите и като консултант, софтуерен инженер или програмист. Веднага след като завършите ще имате възможността да кандидатствате и за много стажантски програми в големи компании.

Британския ИТ сектор се развива с бързи обороти – 2.6 пъти по-бързо от средното за останалите индустрии в страната. Бързото развитие на индустрия означава, че се търсят повече специалисти от броя на подготвените кадри на пазара. Скорошно проучване на Computer Weekly изчисли, че до 2020 година незаетите позиции за компютърни специалисти във Великобритания ще са 800,000. Подобни са тенденциите по целия свят, включително и в Китай и САЩ, където все по-търсени ще бъдат добрите програмисти.

ИТ индустрията също се развива с бързи темпове и в България. Много западни компании търсят специалисти в България, за да работят по техни проекти и продукти. Завършвайки практическа специалност във Великобритания, ще може бързо да започнете добра работа в компания в България и без проблем да напреднете в кариерата си.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top