fbpx
Начало » България » Колко стува безплатната закуска на децата?

Колко стува безплатната закуска на децата?

  • bobi
  • 13 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Колко стува безплатната закуска на децата?

От началото на учебната година заваляха сигналите за некачествена храна в училищата. Родители още продължават да се чудят защо на децата се дават закуски, които не са най-добрите за здравето им като например кифла с мармалад. Масова е пректиката да се отказва това, което се предлага в школата, а дежата да си носят приготвена в кутии домашна храна. Въпреки че става въпрос за безплатни закуски и обяд, някои родители не са склонни на компромис.

Чуват се и призиви средствата да бъдат предоставяни на семействата и те сами да закупуват храната на децата си и сами да избират каква да е тя. Като тук целта е отново да се стимулира по-здравословното хранене.

Оплакванията предизвикаха директори на училища отново да преразгледат договорите с доставчиците и да проверяват качеството на храна. А от Министерството на образованието и науката (МОН) напомнят, че всички продукти трябва да са в съответствие със Закона за храните и Наредбата за хигиена на храните, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните.

В отговор на запитване от МОН отговориха за Novini.bg, че 33,7 млн.лв. са планирани средства за добавка за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас за 2020 г.

Годишният размер на добавката за подпомагане храненето за едно дете, по които се планират средствата, е 94 лв.за закуска за 1 ученик.

Средствата могат да се предоставят за закуска, мляко, зеленчуци или плодове или подпомагане на обедното хранене на учениците от 1 до 4 клас в държавните и в общинските училища, обхванати в целодневната организация на учебния ден.

На този етап средствата се предоставят на училищата.

„Педагогическият съвет на всяко училище обсъжда с обществения съвет, в който има представители на родителите и общината,  решава за вида на закуската – основна или подкрепителна, която ще се дава“, обясниха още от МОН.

Оттам подчертават, че основната закуска осигурява 20% от енергийното съдържание на храната за деня на съответната възрастова група и се предоставя сутрин до 9,00 часа. Подкрепителната закуска (подкрепителното хранене) пък набавя 10-15% от енергийното съдържание на храната за деня за съответната възрастова група и се предоставя в голямото междучасие сутрин или след обяд.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top