fbpx
Начало » България » Колко струва безплатното ни образование

Колко струва безплатното ни образование

  • Milena Uzunova
  • 21 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Колко струва безплатното ни образование

Новата учебна година по нищо не се различава от миналата, освен със задълбочаващата се тенденция на влошаване на нещата. Все още първата родителска среща е едно събиране, на което да се уточнят финансовите изисквания към родителите. Дори вече има виц по темата: „От колко лева започва родителската среща….“

Пари се искат за какво ли не: допълнителни помагала, ремонти… всичко, което уж държавата е длъжна да осигури, но липсва, за да се провежда нормален учебен процес.

И ако резултатите от образованието бяха задоволителни, може би на драго сърце повечето родители биха откликнали, но когато с всяка година парите за „инвестиране“ нарастват и пак с всяка изминалата година пада качеството в клас и е нужно детето да бъде подпомагано с частни уроци… на мнозина им писва.

С всяка година драмата при седмокласниците е все по-изтощителна за родителите. През тази година един учебен час от 45 минути започва от 25 лв., а ако искате детето ви да бъде обучавано от учител с име – пригответе минимум 30 лв. за урок. От 1000 до 2000 лв. излиза подготовката само за един предмет, а основните дисциплини, с които се кандидатства, са български език и литература плюс математика. Ако някой е решил да опита с биология, история, химия или физика – плаща допълнително. И това не са болни амбиции, а абсолютна необходимост, за да бъдат покрити изискванията за матурите, които системата на образование сега просто не е в състояние да осигури на децата.

Факт е, че основното от образователния процес все повече преминава като тежест в ръцете на родителите. Преди дни почти цял клас от т.нар. елитно училище в София последва учителката си в ново училище, където всички да са заедно и да получат това, което харесват, искат и най-важното – заради което ходят на училище.

Някои родители предлагат да спрат да плащат данъци щом ще дострояват училищата… Хубаво е да има взаимодействие между Министерството на образованието и родителите, но не по този начин.

Автор: Евгения Гигова, actualno.com 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top