fbpx
Начало » България » Кой от 5-те най-влиятелни езика след английския да започна да уча?

Кой от 5-те най-влиятелни езика след английския да започна да уча?

  • bobi
  • 22 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Кой от 5-те най-влиятелни езика след английския да започна да уча?

Владеенето на чужд език е неизмеримо богатство, което позволява на човек да надникне в далечни култури и да се докосне до хората им. Освен това е и полезно умение, което улеснява комуникацията в глобалното общество на съвременния свят. Повечето деца започват да учат английски още от първи клас, затова може да се каже, че по-голямата част от днешната младеж има знания по поне един чужд език. Свободното говорене на втори обаче може да отвори много врати – било то за следване в чужбина или за кариерни възможности. Затова в тази статия разглеждаме петте най-влиятелни езика след английския* и изясняваме техните особености, за да можете вие да направите по-лесно своя избор.

  1. Китайски мандарин

Не е изненада, че езикът на държавата с най-голямо население се нарежда на първо място след английския. Близо 950 млн. души по света говорят мандарин като майчин език. Научаването му следователно си има много предимства, ако човек иска да пътува или работи в Китай (или дори в Тайван, Сингапур, Индонезия, Малайзия и Филипините). Но най-удовлетворяващата част от овладяването на китайския, която много хора пренебрегват, е опознаването на 5000-годишната история и култура на държавата. Именно това прави ученето леко и забавно по всяка стъпка от пътя.

Но нека и споменем някои от отличителните характеристики на китайския в сравнение с другите езици в този списък. Макар и символите и тоновете да отблъскват много хора, говорещи западни езици, те всъщност са от малкото затрудняващи неща в мандарина. За сметка на това граматиката му е изключително проста – в нея няма спрягане на глаголите спрямо лице или време. Съществителните пък се използват само в единствено число. Разбира се, това не означава, че информацията, обозначавана с тези граматически похвати, винаги остава неуточнена. Просто в много от случаите тя е ясна от контекста. Затова може да се каже, че ако искате да подобрите своето логическо мислене и памет, трябва непременно да се захванете с китайски.

  1. Френски

Френският е определян за „езика на дипломацията“ и има защо – говори се от над 300 млн. души не само в Европа, но и в Африка, Северна Америка и дори на Карибите. Освен това е единственият език, който редом до английския може да се изучава във всяка една държава по света. Това се дължи на гъстата френска мрежа от културни институти, целяща да даде достъп до езиково обучение на възможно най-много хора по света. А говорейки за Франция, няма как да не отбележим световната слава на нейните кухня, мода, театър, визуални изкуства, танци и архитектурата. Научаването на езика несъмнено би помогнало на всеки да се докосне по-лесно до богатата френска култура.

Няма какво да се лъжем обаче – френският е един от най-сложните езици на европейския континент. Ако искате да го овладеете, трябва да сте готови да отделите дълги часове в запаметяване на правопис, учене на изключения от правилата и подобряване на произношението си. Но всичко това не би било напразно – френският развива аналитичното мислене и значително помага при научаването на нови езици на по-късен етап (най-вече испански, италиански, португалски и румънски). Чрез него можете дори да подобрите английския си речник – все пак голяма част от английските думи произлизат от езика на любовта.

  1. Испански

Повечето от вас сигурно свързват испанския с красивите плажове на Майорка или ослепителната архитектура на Барселона. Заради колониалното минало на Европа обаче този език се е разпространил чак до Централна и Южна Америка, затова днес е един от най-говорените на света. Испанският може да ви донесе възможности за следване в чужбина или кариерно развитие, но най-голямото предимство на изучаването му се крие именно в достъпа до изкуство, който осигурява. От популярна музика, слушана на половината земно кълбо, през стотици филми и сериали до вечни литературни класики като „Дон Кихот“.

Освен това испанският е сред лесните езици в този списък. За него няма нужда да овладявате нова писмена система (като при мандарина и арабския) или да учите наизуст правописа на всяка отделна дума (като при френския). Много от граматическите правила са аналогични на тези в другите романски езици. А дори и да не говорите такива, английският също помага – благодарение на латинските корени на хиляди от думите в него ученето на испанска лексика е като детска игра.

  1. Арабски

Арабският е официалният език на 20 държави и говорен от повече от 300 милиона души. Въпреки това много хора доскоро страняха от него заради редица фактори – например „различната“ писменост, заблудата, че не е полезен, или чисто и просто заради стереотипите около държавите, където се говори. За щастие, все повече ученици започнаха да виждат предимствата на изучаването на арабски в последно време. Не само защото езикът е по-търсен на работния пазар от всякога, но и защото владеенето му помага на човек да види световната история и международните отношения в съвремието по един нов начин. Културата на Близкия Изток е изключително богата, а арабският език е най-големият помощник на всеки, който иска да се потопи в нея.

Освен това и не е труден. Консонантната писмена система, която се чете отдясно наляво, може да е сложна за повечето учащи, но граматиката е сравнително лесна. В нея допълненията и притежателните форми могат да се изразят чрез наставки, а формите на всички глаголи се образуват по сходни начини. Много от думите в една и съща сфера на комуникация споделят и същия корен, а това прави трупането на речников запас леко и забавно.

Най-важното при арабския е в началото да си изберете диалект, който или би ви бил полезен в бъдещето, или ви е интересен – стандартизираният арабски не се използва в разговорната реч.

  1. Руски

Разбира се, че тази класация е недовършена без руския! По света този език е говорен от над 270 млн. души, което го прави изключително важен за икономиката и международните отношения. Владеенето му обаче помага не само при търсенето на работа – то дава достъп до някои от най-значимите произведения на изкуството в оригинал. Позволява и на човек да стане част от руския академичен живот, а както е известно на всички – Русия е сред най-добрите във всяка дисциплина – от балет до астрофизика.

Освен това е най-популярният славянски език и е оставил траен отпечатък върху българската лексика в хода на историята. Това ни дава изключителна преднина при ученето на нови думи. А фактът, че нашият език е в същото семейство, допълнително улеснява учебния процес, понеже вече разполагаме с основата, която чужденците градят с месеци. Най-трудни в руския са навярно падежите, но въпреки че в българския вече нямаме такива, можем доста интуитивно да научим руските, защото наподобяват нашите остарели форми. Овладяването на руския изобщо не би трябвало да е предизвикателно за българите, напротив – повечето даже го определят за приятно.

*според класация на Световния икономически форум

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top