fbpx
Начало » България » Кой английски езиков сертификат – ELTS, TOEFL, CAE

Кой английски езиков сертификат – ELTS, TOEFL, CAE

  • bobi
  • 18 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Кой английски езиков сертификат – ELTS, TOEFL, CAE

Кандидатстването в чуждестранно висше училище, в програма, преподавана на английски език, означава, че незаобиколимо условие пред кандидата е да удостовери, че владее езика на ниво, което да му позволи да се обучава. Това става по различни начини. Всички те са посочени на сайтовете на висшите училища и са най-точният ориентир за това какво се иска от кандидатстващия. Обикновено са изброени вариантите за удостоверяване ниво на владеене на езика, които висшето училище приема, и които винаги включват международно признати английски езикови сертификати. Завършилите средно образование в англоговоряща страна, в английска гимназия или в международно призната образователна програма (като  International Baccalaureate Diploma например) няма да имат нужда от допълнителен английски езиков сертификат, стига университетът да го потвърди на 100% при изискванията за кандидатстване. В случай, че кандидатът не попада в някоя от тези категории, той ще има нужда от някакъв езиков сертификат. Кой да се избере?

Възможно е избор на такъв да не съществува, ако висшето училище изрично е посочило, че приема само един езиков сертификат и това е окончателно решение, или когато кандидатът вече има сертификат и държи да използва него. Всъщност обаче мнозинството от висшите училища приемат повече от един сертификат, а често и трите най-разпространени такива: Test of English as a Foreign Language (TOEFL), International English Language Testing System (IELTS) и Cambridge English Examinations (CAE). Други международно разпознаваеми английски езикови сертификати са Test of English for International Communication (TOEIC), Pearson Test of English (PTE) и Business English Certificate (BEC).

Въпросът с избора на английски езиков сертификат може да се реши и преди избора на конкретно висше училище, програма или държава, в която да се случи обучението. Понастоящем редовият български ученик и бъдещ кандидат-студент, към края на своето обучение за средно образование в училище, вече е изучавал поне един чужд език с години (от детската градина, в училище, частни уроци) и много често втори такъв, макар и с по-малък интензитет. Завършекът на тези дългогодишни усилия е получаването на някой от езиковите сертификати. Понякога изборите вървят паралелно и единият влияе на другия – кой сертификат да се избере, ако висшето училище приема и трите най-разпространени, или дори всеки. Кои характеристики, специфики или условия са важни, кои не толкова, какви са плюсовете и минусите? Има сериозно единомислие сред специалистите, че няма как да се посочи най-добър или универсален езиков сертификат, а изборът зависи от целите, за които ще се използва, формата и съдържанието на изпитите, индивидуалното ниво, от преподавателя/ите, от лични предпочитания и всеки друг субективен фактор. В следващите редове – кратък сравнителен обзор на CAE, TOEFL и IELTS по няколко направления. Изводите, както и предпочитанията, е редно да бъдат по лична преценка, както при всеки друг избор.

Разпознаваемост

И трите сертификата имат широко международно признаване. TOEFL е създаден и администриран извън Великобритания (в САЩ) и се презентира като по-предпочитан от висшите училища в САЩ и Канада, както и в Австралия и Нова Зеландия. CAE и IELTS съответно са британски езикови сертификати и са презентирани като предпочитани от висшите училища във Великобритания и англоезичните държави в целия свят.

Валидност

Безсрочен е сертификатът CAE (както и РТЕ), TOEFL и IELTS са с валидност 2 години. Ако е минало повечко време от получаване на вашия САЕ сертификат, добре е да уточните с университета дали това е приемливо за тях, тъй като и към този сертификат е възможно понякога да се погледне с времева валидност за академични цели.

Нива

И трите сертификата удостоверяват владеене на английски спрямо Общоевропейската езикова рамка и покриват нивата от В1 до С2, които удовлетворяват всяко академично изискване за прием във висше учебно заведение.

Такса

Сходна е – около 400 лв. за всеки един от сертификатите.

Получаване на резултати

Около 2 седмици след полагане на теста и при трите сертификата. При полагане на теста САЕ в хартиен вариант, резултатите се получават след 4-6 седмици.

Възможност за явяване

На всеки от тестовете е възможно явяване всеки месец.

Изпитни модули

Отново нещата са много сходни. И трите сертификата се получават след тестване в четири основни модула: четене, писане, слушане, говорене.

Видимо и трите изпитни сертификата са доста сходни като съдържание, приложение и условия за придобиване – фактори, които би трябвало да се възприемат като най-важни. Различията не са особено големи и идват най-вече от начина на полагане на изпита – TOEFL се държи на компютър, другите два теста имат и хартиен вариант; и от регионите по света, където всеки един от тях има по-голяма приложимост, и за което вече стана дума. CAE е малко по-труден за получаване сертификат, TOFL – най-лесен, а IELTS с най-приятен формат, но за нищо от това няма официални, обективни данни, и е правилно да се възприеме просто като мнение, често присъстващо в статии и материали по темата.

И за финал – няколко лични препоръки. Изборът на езиков сертификат е от тези житейски избори, при които е добре да се потърси мнение на тесен специалист. Дори няколко мнения. Също така – много ясно да се дефинира целта на това усилие. Това ще помогне много. И трето – без драми. Езиковият сертификати не е „животоопределящ фактор“ (или поне в 99% от случаите), нито нещо непоправимо, или пък нещо ужасно скъпо и недостъпно; не е и въпрос на престиж или повод за притеснение. Той е средство към определена цел, нужно условие по пътя към нещо по-голямо от него. Фокусирайте се върху целта, помислете как да изпълните условието оптимално, бързо и лесно, и изборът ще дойде.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top