fbpx
Начало » България » Кои са тримата български инженери до Илон Мъск и проектът SpaceX

Кои са тримата български инженери до Илон Мъск и проектът SpaceX

  • bobi
  • 09 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Кои са тримата български инженери до Илон Мъск и проектът SpaceX

Миналата събота SpaceX и NASA направиха исторически тестов полет на космическия кораб Crew Dragon. За първи път частна компания изпрати астронавти до Международната космическа станция, както и за първи път от почти десетилетие екипаж пътува в Космоса изпратен от САЩ.

В екипът на SpaceX работят и трима бългрски инженери и изследователи, които играят важна роля в екипа на Илон Мъск. Нека видим кои са те и какво е тяхното образование:

Кико Дончев

Кико Дончев имаше една от най-отговорните роли в Demo-2 – първата по рода си мисия на SpaceX. Той е директор „Наземни операции“ за капсулата на Dragon и работи при Илон Мъск повече от 10 години.

Кико живее в САЩ от 3 годишен, като завършва университетът в Мичиган със специалност „Космически системи“. По време на следването си Дончев стартира първият в историята проект CubeSat, създавайки основа за множество мисии в орбитата на Земята.

През 2010-та година Кико се присъединява към екипа на SpaceX, като започва работа по разработването на литиево-йонни батерии за космическия кораб Dragon, както и за ракетата Falcon 9. Само за три години той става водещ инженер в разработката на Dragon. Започва и да ръководи всички дейности по наземните операции на кораба на мястото на изстрелване в Кеп Канаверал, Флорида.

Дончев ръководи и тестът Pad Abort – който трябва да гарантира безопастносотта на човешкия живот по време на космическите полети.

За известно време работи и по проекта Red Dragon – все още концептуален – за използване на космически кораб, който ще има нискотарифни мисии до Марс.

Д-р Маргарита Маринова

Маргарита Маринова отговаря за развитието на системите на космическия кораб SpaceX. Също така отговаря и за крайната цел – да се стигне до Марс, като се превозват пътници, както и до други космически дестинации – като Луната, например.

Преди това участва активно и в разработката на Falcon 9. Там е отговаряла за двигателните системи.

За Марс тя говори още по време на докторантурата и, като прави изследвания за червената планета по темата за формиране на Марсианската дихотомия – разликата между Северното и Южното полукълбо на Марс.

След докторантурата си работи в НАСА и изследва полярните и екстремни среди. Това и помага в разработките аз Марс. Например тя изследва стабилността на леда на Антарктида и така прави връзка с леда на Марс.

Орлин Велев

Той е най-младият член на българския екип на SpaceX. Работата на Орлин се изразява върху структурната стабилност на корабите. Там е повече от три години.

Велев е завършил „Машинно инженерство“ в Технологичния институт в Джорджия. Баща му е един от видните професори в държавния университет в Северна Каролина.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top