fbpx
Начало » България » Кои са народните будители днес? Будители VS Чалга!

Кои са народните будители днес? Будители VS Чалга!

  • bobi
  • 01 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Кои са народните будители днес? Будители VS Чалга!

Преди да започна да пиша статията се разрових с новинарските сайтове да разбера как точно обясняват какъв празник е днес – 1-ви Ноември. Трябваха ми точните думи, които се използват. В повечето сайтове се случва копи/пейст, защото сме си такива – мързи ни много да измислим други думи, както и нямаме богата обща култура, затова масово се казва така: „Днес е ден на просветителите и борците ни за национално освобождение, съхранили духовните ценности на нацията и нейния морал.“ Следват вече имената на нашите духовници, всички ги знаем – Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Любен Каравелов и още много велики хора! Всяко написано име те кара да станеш и да се поклониш в негова чест!

Връщаме се обратно на България 2018-та година. Ако съдя по написаното и преписаното – будителите са хора, които съхраняват ценностите на нацията и нейния морал… Добре, ясно като бял ден. Трябва сега да направя най-лесното – да посоча хората, които в момента са боговете на ценностите и морала.

Между другото, важно е да ви посоча, че когато кажа морал и ценности, те не е задължително да бъдат ценности и морал от 19-ти век. Ценностите и морала се променят през годините, най-малкото, че темата за ценностите и морала е много плаваща. Твоите ценности не са моите ценности, нали разбираш? Кой от 2-мата няма ценности?

Та, в момента младежите и въобще хората имат раздвоение на личността. През деня се правят на природозащитници, карат ти се, ако си хвърлиш фаса на земята, твърдят, че трябва да се яде здравословно, а вечер се прибират, влизат с обувки в тях и си поръчват пица.

Така е и с ценностите, особено на младежите. Цял ден са в училище или университет – поне тези, които успеят да отидат до сградата и не са се успали. Стоят там и срещу тях са техните учители или професори. Тези хора се опитват, особено в училището, освен да си преподадат материала, да ги научат на основните неща в живота. Кой успява и кой не успява – не мога да кажа. Моето мненние е, че най-важните учители са до 7-ми клас. След това всичко се опорочава. Младежите стават по-големи и късат синджира, дето се казва.

Искам да разбера кои са ценностите в момента на това общество. Влизам в инстаграм – снимките са голи или полуголи. Голите снимки са лайкнати най-много. В топ снимки винаги са снимки на лесните жени на България. Те са някакъв пример за подражание, защото имат по 500 коментара и 10 000 лайка на снимка. Всички ги харесват и следват. Разказват за гаджетата си, за фризьора, за ботокса, за новите си дрехи и малките попиват и искат още и още информация. Затварям инстаграма.

Влизам във фейсбук. Масово хората с много последователи са същите, дето са от Инстаграм. Тъй като са и с много последователи, най-вайръл нещата са техните т.е. каквото те кажат – това е закон. Те повечето неща са глупости, разбира се. Много рядко има хора като „Мис Тигрова“, която е харесана, защото и се подиграват. Масово на повече им се възхищават.

Окей, влизам в youtube. Влизам в трендинг. Масово първото място за музикални вкусове са чалга песни. Прекрасно – Десислава, Галена… Алисия, Константин… Ето, даже и на мен ми зареди току-що Алисия… Я да видим какво се пее: „Искаш ли сега телефонът да ти счупя, голи снимки там дето пращала е друга… Но преди това ще ги пусна в Инстаграма, нека има драма…“ После се връщам във фейсбук – статуси с този текст… Ама много статуси… Ама много ви казвам, хора… И после що има драма във връзката ви? Ама то света Алисия го е изпяла, че без драма не е същото…

Какво искам да кажа с всичко това? Насадени ценности и морал. Нашите основоположници на ценностите са чалга песните, защото това са хората, които са най-харесвани и казват как трябва да се държиш, как да изглеждаш, какво да правиш, какво да купуваш… И масово хората ги слушат. Е, да  – ти не ги слушаш, аз за другите говоря…

Излизам на улицата – хората наистина се държат така. Елате пред някоя дискотека и вижте какво се случва. Не си затваряйте очите – жените са като фолк-певици, а момчетата – всеки втори се мисли за боксьор, мма боец или мутра. А дискотеките са пълни до горе. Ама до горе. Няма места в нито една дискотека. Тези ценности и морал са провокирани от нашите будители. Защото будител е този дето буди обществото. Демек трябва да видим кой буди обществото. Ами говорим за масовката, нали? Ясно е какво е обществото ни – болно.

Има и друга закономерност – започне ли Big Brother – на следващият ден цяла България говори кой е влязал в къщата и кой кой е… Ако ще тук и Апокалипсис да има, първо се коментира Big Brother и след това как ще се спасяваме от Земята… Защото най-сладко ни е да си слушаме чалга, да обсъждаме другите хора и да ядем пица… И това е нашия морал и нашите ценности…

Както ми каза една приятелка, когато я попитах защо е хвърлила толкова пари в Монако… „Ами, нали знаеш, българите сме си комплексари, трябва да се покажем.“ Благодаря ти, мадам, че беше права. Точно така е. Ние сме си комплексари в малка държава – обичаме сеира и може да сме културни до първата водка. Чалгата и простотията ни е в кръвта. А моралните ценности идват от чалгата и Big Brother. Няма лошо – за тях това е бизнес. Печелят на ваш гръб. Печелят на наш гръб.

А учителите в училище каквото могат – правят. Има много съвестни хора, ама може ли един учител да се мери с Мегз с над 100 000 последователя? Мисля, че ме разбирате какво ви говоря… Ако не разбирате, умолявам ви, обяснете ми как това същество Мегз е събрала 100 000 последователя и печели пари заради вас?

Защото, ако по времето на Христо Ботев и Иван Вазов имаше инстаграм, те щяха да са с най-много последователи, защото хората са умирали за тях – преносно и буквално. А днешните ни герои са Златка Райкова и Алисия… от време на време и Галена.

Както казва заекът от Looney Tunes – Това е приятели. Такъв ни е морала, такива са ни ценности. То вече отиваме и на по-зле… Преди се харесваха сякаш повече Галена и компания… Вече сме привърженици на Кулагин… Не смея да си помисля какво ще е след 20 години. Затова и не мисля. То кой ли и мисли в тая държава?!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top