fbpx
Начало » Бакалавър » Кои са най-търсените дестинации за следване в чужбина сред българските кандидат-студенти?

Кои са най-търсените дестинации за следване в чужбина сред българските кандидат-студенти?

  • bobi
  • 04 окт. 2023
  •  Коментарите са изключени за Кои са най-търсените дестинации за следване в чужбина сред българските кандидат-студенти?

В началото на новата академична година записаните студенти в университети в чужбина са с 6% повече спрямо предходната.

Нидерландия, Великобритания и Италия са държавите с най-много записани студенти от България през новата академична година, като изборът на над половината от тях е Нидерландия. Италия е страната с най-ниски разходи за месечна издръжка на студентите, а интересът към Великобритания бележи ръст с 20 на сто спрямо година по-рано.

Това съобщиха образователни експерти, които на 7 октомври в София организират традиционния есенен форум „Световно образование“. Участие в него ще вземат представители на 33 европейски и български университети. Освен в столицата, изложението ще се проведе и в Пловдив, Бургас и Варна – съответно на 8, 9 и 10 октомври.

Най-предпочитаните дестинации за следване сред българските кандидат-студенти са Нидерландия, Великобритания и Италия, обясни Николай Христанов, мениджър „Програми висше образование в чужбина“ в една от водещите у нас агенции за образование зад граница:

„Като топспециалности на първите три места наблюдаваме „Бизнес и мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Арт и дизайн“. Част от академичните програми са свързани с изкуствения интелект“.

Интересът към Великобритания след Брекзит и пандемията се връща. Ръстът му спрямо септември миналата година е 20 на сто:

„Въпреки по-високите такси качеството на обучение в британските университети печели вниманието на кандидатите. Търсените специалности са в сферата на икономика и финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. Английските университети се опитват да запазят политиката към студенти от ЕС, предлагайки някои добри финансови условия“.

Университетите в Нидерландия не са променили своята политика, казва още Николай Христанов:

„Проблемът с квартирите вече не е тайна за кандидатите и за техните семейства. Цените в някои градове са скочили с около 100 до 150 евро“.

Университетите в Нидерландия предлагат ограничен брой места в общежитията, които се разпределят и чрез лотария, обясни той.

Друга промяна, свързана със следването в Нидерландия:

„От следващата година таксата за обучение ще бъде 2530 евро. Няма да има намаление за първокурсници. Ще бъдат намалени и нужните часове работа за получаване на финансиране от държавата„.

Италия е образователната дестинация, която бележи най-висок ръст на кандидатурите и записаните студенти тази година.

„Има програми и на английски език. Предлагат се специалности в някои от най-търсените сфери. Издръжката също е предпоставка Италия да е сред търсените дестинации“.

Германия и Австрия също са сред предпочитаните образователни дестинации. Извън Европа, предпочитаните дистанции за следване сред българските кандидат-студенти са САЩ и Канада:

Стремежът за САЩ е към университети от Бръшляновата лига – с възможност за финансиране. В Канада се търсят университети с високи места в класациите„.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top