fbpx
Начало » България » Поклон! Български лекар раздели сиамски близнаци в утробата на майката преди раждането

Поклон! Български лекар раздели сиамски близнаци в утробата на майката преди раждането

  • bobi
  • 25 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Поклон! Български лекар раздели сиамски близнаци в утробата на майката преди раждането

Преди броени дни в болница „Надежда“ се е родило момченце, което е получило шанс за живот благодарение на операция по разделяне от своя паразитен близнак, съобщи Би Ти Ви.

Операцията е извършена от д-р Кристина Чачева и нейния екип.

Операцията е извършена вътреутробно. В утробата на майка си то споделя обща плацента със своя еднояйчен близнак без сърце – т. нар. „паразитен близнак”.

Тъй като единият близнак няма развити сърдечни структури, другият го кръвоснабдява и по този начин с напредване на бременността и наедряване на паразитния близнак здравото бебе е изложено на сериозна заплаха да развие сърдечна недостатъчност.

Състоянието е изключително рядко и по тази причина този вид операции се извършват рядко, каза д-р Чачева в предаването „Тази сутрин” на bTV.

За да се спаси здравото бебе е предприета вътреутробна операция в 15-ата седмица от бременността. След успешната вътреутробна операция бременността е проследена от екипа на д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-ата гестационна седмица.

Най-ранните известни опити за разделяне на сиамски близнаци датират от XVII век, като се смята, че първата успешна операция е извършена през 1689 г. – момичета, свързани със сухожилие в гръдната област. Лекарят, извършил интервенцията, е Йоханес Фацио.

Операциите за разделяне на сиамски близнаци варират от много лесни до изключително трудни и тежки, в зависимост от това колко тъкани и органи си споделят. Повечето случаи са изключително тежки и животозастрашаващи. При много от операциите умира единият или дори двата близнака, особено ако са свързани при главата или споделят жизненоважни органи.

Тук на дневен ред идва и етичната страна на подобни хирургични интервенции.

Източник: https://www.informiran.net

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top