fbpx
Начало » България » Кое е най-старото училище в София?

Кое е най-старото училище в София?

  • bobi
  • 11 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Кое е най-старото училище в София?

Най-старото училище в София – 60 ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, навършва 180 години. За изненада на мнозина, то не е в центъра на столицата, а в един от по-крайните квартали – “Бенковски”. Макар и малък, кварталът има значима история – там в къщата на Веле Митров Васил Левски основава таен революционен комитет.

Още по време на турското робство – през 1842 година – поп Георги Величков от село Локорско събира група момчета и започва да ги обучава в стаичка към селската механа в село Биримирци. До Освобождението дейността на училището е укривана от официалната власт, защото гръцкото духовенство настоява учебният процес да се води на гръцки език.

След освобождението в училището започват да се събират деца от съседните села и квартали – “Орландовци”, “Обрадовци”, “Малашевци” и Кубратово. През 1902 година се сдобива със собствена сграда,а по-късно става и прогизмназия. В последствие в годините преди Втората световна война започва да служи и като трапезария за крайно бедни деца.

Оттогава училището активно работи за популяризиране на образованието сред децата от околните квартали. В момента в 60 ОУ “Св. св. Кирил Методий” се помещава един от най-модерно оборудваните кабинети по химия в столицата. Духът в училището е толкова силен, че по-голяма част от настоящите училите са негови бивши ученици. А други от възпитаниците му се впускат с устрем в телевизионни предавания – като Денис Христофоров от “Сървайвър”.

Настоящият директор Илияна Кръстева полага усилия 60 ОУ да е в крак с новостите в образованието. В училището се развива иновативен за България подход – родителите на децата участват активно в учебния процес като представят професиите си с идеята да им помогнат за кариерното ориентиране на децата от най-малка възраст.

В резултат на цялостната си дейност училището получи от президента Румен Радев плакет “Св. св. Кирил и Методий”.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top