fbpx
Начало » България » Кога децата могат да отсъстват 1 месец от присъствено обучение?

Кога децата могат да отсъстват 1 месец от присъствено обучение?

  • bobi
  • 15 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Кога децата могат да отсъстват 1 месец от присъствено обучение?

Освен по медицински причини – конкретни заболявания, деца ще могат да преминават от присъствено към електронно образование и при желание на родителя. Като причина може да бъде страх от това детето да контактува с други ученици по време на учебната година. Оказва се, че срокът за това обучение може да бъде над 30 дни. Това стана ясно от участието на зам.- министърът на образованието Таня Михайлова в БНТ.

Заради настояването на родители тази възможност влезе в  с промените в Закона за училищното образование. Там беше решено ученик да има правото да се обучава дистанционно повече от 30 дни. Условията за това: риск за здравето и живота на ученика, риск за член на семейството му както и по искане на семейството и с разрешение на Регионалното управление по образованието.

Тези деца ще се обучават чрез виртуална класна стая като ще се изградят училища – центрове на дистанционно обучение. Там ще се създадат временни класове.“Във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко – на първо място по здравословни причини – на детето и към членове на семейството, с които живее. Или при ученици с притеснения и страхове да бъдат заедно с други в класната стая. Това е безусловно, разрешава се от самия директор“, каза зам.-министърът на образованието.Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност, обясни още тя.a

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, подчерта зам.-министърът. Но при отсъствие и в онлайн обучение родителите трябва да уведомяват лекарите. Таня Михайлова уточни, че възрастова граница за преминаване към електронна форма на обучение няма, заради пандемията.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top