fbpx
Начало » Бакалавър » КНСБ с протест на 20 май заради заплатите във висшето образование

КНСБ с протест на 20 май заради заплатите във висшето образование

  • bobi
  • 13 май 2024
  •  Коментарите са изключени за КНСБ с протест на 20 май заради заплатите във висшето образование

КНСБ обяви протест на 20 май заради заплатите във висшето образование. Това съобщиха от Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ (ВОН – КНСБ)

В позиция до медиите се уточнява, че държавната политика за увеличение и стабилизиране на доходите на работещите в сферата на висшето образование и науката, започнала през 2020 г., предвижда ежегодно повишение на заплатите на академичния и неакадемичния състав на държавните висши училища (ДВУ) в Република България. В резултат на тази мярка в държавния бюджет за 2024 г. са заложени допълнително 39 млн. лева, необходими за ръст на заплатите на академичния състав от 01.01.2024 г.

Планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 01.04.2024 г., за което са предвидени 150 млн. лв. (компенсация за отпадането на студентските такси, обявена от редовния премиер акад. Николай Денков).

Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на академичния и неакадемичния състав в ДВУ, както и за повишение стипендиите на докторантите.

Предложени и одобрени са и необходимите промени в Закона за висше образование (ЗВО), следвайки политиката по доходите и особено реформата за създаване на специализирана администрация, заложена от 2020 г. в чл. 53, за която досега нямаше финансиране. Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11.04.2024г., вече месец е в зависимост от решението на Министерството на финансите (МФ).“

„Във връзка с изпълнението на горепосочените политики по доходите от началото на годината бяха проведени множество срещи на държавно ниво, инициирани както от Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ (ВОН – КНСБ), така и от ресорните министерства и комисии в Народното събрание, а допълнителните суми бяха договорени конкретно с финансовия екип в МОН.

След встъпването в длъжност на настоящия служебен кабинет обаче всички предстоящи действия се превърнаха в колективни бездействия, особено от страна на Министерство на финансите, заявяват още от синдиката.

На срещата, проведена на 08.05.2024 г. в МФ, участие взеха служебният министър Людмила Петкова, служебният министър Галин Цоков, всеки със своя финансов екип, г-н Красимир Вълчев – председател на Комисията по образованието и науката, а от страна на ВОН-КНСБ – проф. Лиляна Вълчева и доц. Агата Манолова. Служебният министър Петкова поиска допълнително време и обяви следващата среща да се проведе в петък, 10.05.2024 г., с мотив необходимостта от време за верифициране на представените от МОН изчисления и осигуряване на необходимото финансиране по ПМС.

От КНСБ заявяват, че работното заседание не се е състояло по вина на Министерството на финансите.

„Категорично не сме съгласни утвърдената политика по доходите, следвана в продължение на три години от няколко редовни и служебни правителства, да бъде унищожена сега с едноличния отказ на служебния министър на финансите. Министър Петкова отказва да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който публично обяви свободен ресурс от 150 млн. лв. за компенсация на въвеждането ад хок на безплатното обучение в ДВУ. Сега, в качеството ѝ на служебен министър, г-жа Петкова отказва да предостави тази сума, нарушавайки решението на НС“, заявяват още от синдиката.

„Оказва се, че висшето образование не е сред основните държавни приоритети и от него държавата е склонна да пести средства, за да няма интелигентни избиратели, които да мислят, оценяват факти и постъпки и да търсят сметка на тези, които не мислят за бъдещето на България. Не можем да останем безучастни!“, пише още в позицията на КНСБ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top