fbpx
Начало » България » Книгата на Теллалов, скандализирала с цинизмите си ученици и родители, ще бъде махната

Книгата на Теллалов, скандализирала с цинизмите си ученици и родители, ще бъде махната

  • bobi
  • 19 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Книгата на Теллалов, скандализирала с цинизмите си ученици и родители, ще бъде махната

Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата „Разказвачът на приказки“. Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето.

Писмото от МОН е изпратено до РУО с указания за спазване на противоепидемичните мерки по време на пандемията от COVID-19 при провеждането на четенията. Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“). Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от МС Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020), която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията.

Въпреки че дейностите по Стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики и след това.

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г.

След проведен разговор с организаторите на „Разказвачът на приказки“ книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top