fbpx
Начало » България » Клуб за деца-журналисти в София развива медийната им грамотност

Клуб за деца-журналисти в София развива медийната им грамотност

  • bobi
  • 18 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Клуб за деца-журналисти в София развива медийната им грамотност

България е на последно място по медийна грамотност в Европейския съюз. Според последното проучване на паневропейския индекс на медийната грамотност водещи са страни като Финландия и Дания от 2017 досега, Естония се изкачва, България губи една позиция и вече е на 30-о място – между Сърбия и Турция.

„Вече 20 години работя с деца и обучение по журналистика, като от Сливен дойдох в София“, идеята е да се обхванат повече деца, които да имат медийна грамотност“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Коста Чолаков, създател на „Клуб за деца-журналисти“ за ученици в Дома на културата „Лиляна Димитрова“ в на София. Той е и създателят на Клуб „Радио“ в Сливен преди години.

Не ме учудва това място на България, защото у нас в училище не се говори за медии, само в часа на класа се канализира всичко. Опитвал съм да проведа лекции за полезността и вредата на медиите, но не е лесно.

Давал съм им едни емблематичен пример за предаването „Ку-ку“, което преди години на шега обяви, че има инцидент в „АЕЦ Козлодуй“ и как това се отрази на хората по отношение на вярата им в медиите.

В събота ще им покажа клип как да отсяват фалшивата от истинската новина.

„За мен е едно голямо приключение и приятно занимание в клуба, мога да науча някои неща от работата на журналиста“, посочи на свой ред в предаването Божидар Власов, петокласник от НГДЕК. Той иска да стане спортен коментатор и работата в клуба за него е много полезна, за да научи как се пишат новините.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top