fbpx
Начало » България » Кеймбридж очаква златния ни медалист по биология Петър

Кеймбридж очаква златния ни медалист по биология Петър

 • bobi
 • 13 апр. 2023
 •  Коментарите са изключени за Кеймбридж очаква златния ни медалист по биология Петър

Да подкрепим златния ни медалист — Петър Жотев — да покрие таксата си в Кеймбридж

За кампанията:

Петър Жотев е дванадесетокласник в СМГ. Той е доказано сред най-изявените и успешни ученици по биология у нас. През годините е участвал в множество състезания и олимпиади по биология и химия, винаги заемайки призови места.

През юли 2022 г. Петър печели златен медал на Международната олимпиада по биология в Армения, така постига най-доброто представяне на български гимназист в историята на най-престижното състезание по биология за ученици в света. В олимпиадата участие вземат 250 ученици от 70 държави от целия свят.

Успехът на Петър е историческо постижение за България и го нарежда на второ място в света.

Тази година благодарение на академичните си успехи и след серия трудни изпити, Петър Жотев е приет в 3-годишно обучение в специалност „Природни науки“ в Trinity College на University of Cambridge, Великобритания. Потвърдителен мейл за прием.

Да учи в Trinity College е мечта на Петър, която той целенасочено преследва през годините и определя като най-добрата възможност да развие таланта си.

За да се запише в Trinity Collegе, той трябва да събере цялата такса за обучението си за трите години в университета, която възлиза на обща стойност 142 887 паунда (47 629 паунда на година). Семейството на Петър активно ще се включи в кампанията и така търсената сума за финансиране е 82 000 паунда. Петър кандидатства за стипендия в университета, но за съжаление не е одобрен. Мейл с отказа за предоставяне на стипендия.

ДАРЕТЕ ТУК

През годините семейството на Петър го подкрепя безрезервно и има готовност да финансира част от сумата, но е необходимо допълнително финансиране, което трябва да бъде събрано до 1 август 2023 г.

Повече за пътя до успеха:

Всяко дете е любопитно как функционира заобикалящия го свят. За Петър, обаче, това любопитство прераства в истинска страст. Преподавателите му споделят, че той безспорно е много талантлив и заедно с това постиженията му са плод на много усърдна работа, отдаденост и постоянство.

Разбира се, големият му потенциал среща подкрепа от семейството и преподавателите му. Постиженията му са впечатляващи за крехката му възраст.

Реших, че искам да се занимавам с биология в 7. клас, когато станах втори в България на Националната олимпиада по биология, състезавайки се срещу ученици с две години по-големи от мен. Оттогава насам всяка година участвам в това състезание, заемайки призови места. За първи път работих в лаборатория по време на European Union Science Olympiad (EUSO) през 2019 г., където трябваше да провеждам експерименти бързо и под голямо напрежение.“

На снимките се вижда как Петър осъществява Полимеразна верижна реакция – важен метод за измерване на ДНК в дадена проба, като част от научния проект за EUCYS, който е разработвал от 01.2022 г. до 05.2022 г. 

Опитът от състезанията ме научи да не се отказвам и да преследвам целите си. Така миналата година се класирах за Европейския конкурс за млади учени, където представих свой оригинален научен проект, разработен съвместно с учени от БАН. Той се касае за нова технология в областта на селското стопанство, която в момента е в процес на патентоване. Постиженията ми на многобройните международни състезания и конкурси ме правят подходящ кандидат за най-престижния колеж на Кеймбридж – Trinity College, където ще продължа да се развивам както в науката, покорявайки нови върхове, така и личностно.

Документите от проекта и видеото, с което Петър го представя, може да видите тук.

Мотивацията на Петър: 

Още от дете искам да разбера как работи светът около нас. Така интересът ми към природните науки се зароди в най-ранна възраст. Винаги съм целял да се занимавам с наука, за да допринеса за знанията на човечеството и да участвам в открития, които да променят света.”

Най-голямата мотивация на Петър да продължи развитието си по пътя на науката е желанието му да учи в най-престижния колеж на Кеймбридж – Trinity College. По пътя си той е подкрепян, както от преподавателите си, така и от семейството си, на което винаги може да разчита.

ДАРЕТЕ ТУК

Родителите ми, въпреки че никой от тях не се занимава с наука, са ме подкрепяли винаги в преследването на мечтите ми. Когато им споделих, че са ме приели в Кеймбридж, бяха много щастливи и приятно изненадани. Те продължават да правят всичко, което могат, за да осъществя тази своя мечта.

Гарант:

Проф. Албена Йорданова – преподавател по биохимия в Медицинския факултет на Софийския университет. Тя е ръководител на националния отбор на България по биология.

Моята голяма награда е, че познавам красивите умове на България и те стават мои приятели за цял живот.”

От дълги години подготовката на нашите олимпийци, участниците в Международната олимпиада по биология протича в биологическия факултет на Софийския университет, където аз, много мои колеги и много бивши олимпийци успяваме да предадем нашия опит”.

За какво ще се използват даренията?

Сумата е предвидена за покриване на университетските такси за тригодишния период на обучение в специалност „Природни науки“ в Trinity College на университета Кеймбридж, Великобритания.

Общата стойност възлиза на 82 000 паунда. Семейството на Петър активно ще се включи в кампанията.

*При набиране на част от сумата по други канали напредъкът по кампанията ще бъде отразен, като се намали целевата сума.

**При събиране на по-голяма сума от целевата средствата ще се използват за намаляване на сумата, която семейството му ще поеме.

***Ако не се събере целевата сума в посочения период, Петър няма да може да се запише за настоящия семестър в Trinity College и събраните средства ще бъдат върнати към дарителите.

Постиженията на Петър:  

За последните три години Петър постига редица големи успехи в сферата на биологията. Медалът от 2022 г. е втори златен медал за него от Международната олимпиада след успеха му през 2021 г. Класира се сред тримата победители в националния конкурс „Млади таланти“ 2022 г., което му дава право да участва на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS). Миналата година Петър участва в „Панаир на науката и иновациите“ – Innofair 2022 г., където печели наградата на Society for In Vitro Biology. През 2021 г. Петър, заедно с отбора си, спечели сребърен медал от Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES).

Участия в Международни състезания:

 • Международна олимпиада по биология 2023 г. II място, златен медал  
 • Международна олимпиада по биология 2022 г. златен медал 

Международната олимпиада по биология е най-престижното, световно признато, състезание по биология. Провежда се в рамките на два дни и включва практически и теоретичен кръг, всеки от които трае по 6 часа.

Ръководители на отбора са:

 • Доц. Албена Йорданова от Медицински факултет, СУ;
 • Доц. Снежана Томова-Гогова от Биологически факултет, СУ и
 • Д-р Радослав Александров от БАН, Институт по молекулярна биология.

Зад участието в подобно състезание стои подготовка, продължаваща цяла година и интензивна такава, организирана в биологическия факултет към СУ и в училище. Всеки участник отговаря сам за това”.

Резултатите ни бяха казани няколко дни след олимпиадата на голяма церемония. Изнервящо е, защото победителите се казват отзад напред”, споделя Петър.

 • European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) 2022 – разработване и презентиране на оригинален научноизследователски проект;
 • European Olympiad of Experimental Science (EOES) 2021 сребърен медал;
 • European Union Science Olympiad (EUSO) 2019 – сребърен медал;
 • International Young Naturalists competition (IYNT) 2019 – участие и презентиране на научни проекти.
 • ДАРЕТЕ ТУК

Участие в национални олимпиади:

Биология:

 • 2018 – 2-ро място
 • 2019 – 1-во място
 • 2020 – 1-во място
 • 2021 – 1-во място
 • 2022 – 2-ро място
 • 2023 – 1-во място – 48-ма поред национална олимпиада по биология, провела се в гр. Силистра на 25-26 март 2023 г.

Химия:

 • 2020 – 2-ро място
 • 2021 – 1-во място
 • 2022 – 5-то място
 • 2023 – 6-то място

Физика:

 • 2021 – 9-то място

Международната олимпиада по биология, юли 2022, Армения:

На Международната олимпиада по биология Петър печели два златни медала. Съгласно утвърдените международни правила олимпиадата включва два кръга – практически и теоретичен.

Всички въпроси по степен на сложност са много над изискванията за учебно съдържание, включено в модулите с профилирана подготовка през 11-ти и 12-ти клас по биология в българските училища. Те са съпоставими с уменията и знанията на отлични студенти от магистърските програми на биологични дисциплини.

Практическите задачи, разделени от организаторите в 4 експеримента, са разпределени в лаборатории по дисциплините Биохимия, Биоинформатика, Растителна физиология и Зоология и биосистематика.

Задачите са изключително трудни и изискващи сериозни знания, умения и прецизност – приготвяне на микроскопски препарати от растителни стъбла, дисекция на риби, определяне на активност на ензими с чертане и анализиране на кинетичните им параметри, както и определяне ефекта на различни вещества върху ензимната активност.

За решаването на теоретичните тестови въпроси се изискват освен знания в различните области на биологията, логическо мислене, математическа точност, бързина, съобразителност, така и утвърдени умения за работа в лабораторни условия. Голяма част от зададените за анализ казуси са публикувани през последните месеци във водещи научни списания и изискват актуална подготовка и умения за работа със съвременни лабораторни методи и техники.   

Извън лабораторията…

Петър обича да играе видео игри, запален е по планинарството и ските. Преди време е тренирал катерене. Обича да тича и ходи на фитнес.

Вдъхновяват ме прекарването на време сред природата и чистия въздух, както и предизвикателството, което високите върхове ми поставят. Обичам красивите гледки и дългото вървене на места далеч от шума на града, където се чувствам себе си. Няколкодневните преходи до хижи, където вечер човек се прибира капнал от умора, но и много щастлив след ходенето цял ден, със сигурност са едно от любимите ми неща. Това е най-добрият начин да избягам от ежедневието и да прекарам време на спокойствие.“ 

Повече за Trinity College, Cambridge University:

Trinity College е основан е от Крал Хенри VIII през 1546 г. и е един от най-старите и най-престижни колежи в Университета в Кеймбридж, който спира дъха с качеството на преподаване, своята архитектура и забележителни научни постижения на завършилите. В богатата му библиотека се пазят безценни екземпляри на книги, сред които първото издание на Principia Mathematica на Нютон. Trinity College има забележителна история и силни традиции в академичната работа с голям брой нобелови лауреати, медалисти в различни сфери на науката, известни политици, актьори, поети и писатели.

University of Cambridge има 121 нобелови лауреата, от които 34 са от Trinity College. Сред учените от колежа с най-мащабен принос в световната наука са:

 • Сър Исак Нютон (1642-1727) е може би най-известният учен, свързан с Trinity College. Той е смятан за един от най-влиятелните учени в историята. Нютон учи в Trinity от 1661 г. до 1665 г., след което прави основополагащи открития във физиката и математиката, включително неговите закони за движение и теория на гравитацията.
 • Франсис Крик (1916-2004) е молекулярен биолог и един от съоткривателите на структурата на ДНК. Крик учи в Trinity College от 1937 г. до 1940 г. и по-късно печели Нобелова награда за физиология и медицина през 1962 г. за работата си върху ДНК.
 • Макс Перутц (1914-2002) е молекулярен биолог, който е най-известен с работата си върху структурата на хемоглобина – молекулата, която пренася кислорода в нашата кръв. Перутц учи в Trinity College и по-късно печели Нобелова награда за химия през 1962 г.
 • Чарлз Дарвин (1809-1882) е биолог и натуралист, който е най-известен със своята теория за еволюцията чрез естествен отбор. Дарвин учи в Christ’s College, Кеймбридж, но по-късно става член на Trinity College и прекарва голяма част от кариерата си там.
 • Джеймс Кларк Максуел (1831-1879) е физик и математик, който има голям принос в изследването на електромагнетизма. Максуел учи в Trinity College, а по-късно става професор в университета в Кеймбридж.
 • Бъртранд Ръсел (1872-1970) е философ и математик, който има значителен принос в областта на философията и математиката. Ръсел учи в Trinity College и по-късно печели Нобелова награда за литература през 1950 г.

ДАРЕТЕ ТУК

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top