fbpx
Начало » България » Квартира в Нидерландия – предизвикателството

Квартира в Нидерландия – предизвикателството

  • bobi
  • 19 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Квартира в Нидерландия – предизвикателството

Една от най-трудните стъпки, свързани с обучението в Нидерландия, е намирането на място за живеене. Важно е да се започне търсенето колкото е възможно по-рано, тъй като желаещите са много повече от броя на предлаганите квартири. Подходящ момент за това би било веднага след подаване на документите за кандидатстване. Първо бихте могли да се допитате до университета, в който кандидатствате или сте приети за налични свободни общежития. Обикновено тези жилища се пазят за новопостъпили чуждестранни студенти. Въпреки това, в много случаи университетските общежития са крайно недостатъчни. Има агенции, които си партнират с определени университети и предлагат много жилища. Има и множество сайтове, чрез които да се информирате за предлагането на имотния пазар. Такъв е Nestpick, който събира на едно място информация за всички предлагани жилища от различни платформи за над 50 града. Малко по-нетрадиционен подход е да се доверите на Facebook, за да ви помогне. Процесът на търсене и предлагане е същият като във всеки друг сайт за имоти, с разликата, че комуникацията може да бъде по-неформална.

Тук предоставяме още няколко сайта, които могат да ви бъдат полезни в търсенето на подходящо жилище:

Типът жилище, което търсите

Ще започнем с това, което най-много ви интересува – колко струва? Наемът за една стая варира от 400 до 600 евро, но тъй като има множество променливи, би могъл да бъде както по-скъп, така и по-евтин. Първо, трябва да решите дали искате да живеете сами или не. Много току-що завършили ученици често не заминават сами, тъй като за тях е трудно да се отделят от семействата си и намират подкрепа сред приятели, които също са предприели тази стъпка. Въпреки това, има немалко студенти, които заминават напълно сами и имат два избора пред себе си – да живеят сами или да споделят квартира с напълно непознати. И двата варианта си имат своите предимства и недостатъци. Да живееш самостоятелно, имайки предвид, че не се споделят общи помещения (спалня, баня, кухня), би бил по-скъпият вариант. Освен предимство откъм по-нисък наем за споделен апартамент, живеенето с други студенти е възможност за нови контакти и приятелства. Друго, което е препоръчително да се обмисли предварително, е дали жилището да е обзаведено или не. Тук отново има две страни на монетата. От една страна, да наемете обзаведен апартамент е по-лесно от гледна точка на това, че не се налага да се купуват мебели и бихте могли да се нанесете веднага. От друга – необзаведени жилища са по-евтини за наемане, но пък покупката на мебели компенсира по-ниския наем. Последното нещо, което трябва да се вземе под внимание, е дали и какви комунални услуги (ток, вода, интернет и др.) са включени в наема. Отново има два варианта – нищо да не се включва и наемателят да трябва да плаща поотделно на различните компании. Вторият, по-улесняващ живота вариант е всичко да има една фиксирана цена, включена в наема и да се плаща наведнъж. Като всяко хубаво нещо и този вариант си има уловка, защото не плащате точно толкова ток или вода, колкото сте изразходили, а може да е повече, или в по-добрия случай, да платите по-малко от изразходваното.

Чрез агенция или сами?

Повечето хора смятат, че първият вариант спестява време, но тъй като брокерите се явяват посредници между наемател и наемодател, могат да забавят процеса. Задължително трябва да се добави малката подробност за немалката комисионна, която агенциите получават от всяка продажба. От друга страна, наемодателите невинаги са лесни за откриване, отворени за преговори и освен това невинаги действат според правилата.

Договорът

Ако вече сте намерили мечтаното жилище, е време да се подпише договор. Тук е най-ключовият момент, в който трябва да си отваряте очите на четири. Винаги ще се намери нещо в дребния шрифт на договора, което не сте догледали, така че внимавайте! Невинаги може да е упоменато, че наемодателите изискват депозит от наемателите за тяхна сигурност, като най-често срещаната практика е да се плати един месечен наем допълнително, който разбира се, ако всичко е било изрядно в края на периода се връща на наемателя. Важно е да прочетете договора, преди подписването му, и да се информирате какво имате право да правите и какво не.

Последната стъпка в това дълго приключение е да се настаните удобно в новия си дом и да се насладите на момента преди да залегнете над учебниците, причината поради, която сте в Нидерландия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top