fbpx
Начало » Бакалавър » Кандидат-студентите избират инженерни специалности в чужбина

Кандидат-студентите избират инженерни специалности в чужбина

  • bobi
  • 27 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Кандидат-студентите избират инженерни специалности в чужбина

Софтуерното, машинното и авиационното инженерство, както и програмите, свързани с изкуство или бизнес, са сред топ желанията

Тази година значително е нараснал процентът на кандидатстващите за инженерни науки в Европа. Основни причини за този бум, според консултантите за висше образование в чужбина от ЕДЛАНТА, са възможността за стажове и практики още по време на следването, както и бързата  реализация на пазара след завършване.

Наред с интереса към IT специалностите, все по-привлекателни за българските кандидат – студенти стават програмите в сферата на машинното инженерство, електроинженерството и електрониката, авиоинженерството, биомедицинското и строителното инженерство. Това се дължи най-вече на търсенето на квалифицирани инженери в момента, в световен мащаб.

Други специалности, които будят значителен интерес сред желаещите да учат в Европа, са тези в сферата на изкуството (графичен дизайн, моден дизайн, музика и музикално продуциране, филмово изкуство, режисура и продуциране, театрално изкуство и др.). Все повече стават и младите хора, които искат да заминат, за да учат психология или специалности с бизнес насоченост.

В отговор на тези тенденции, в края на септември у нас ще гостуват водещи университети, предлагащи широк спектър от бакалавърски и магистърски програми на английски и немски език.  Те ще се представят по време на 10-то издание на изложение „Европейско образование за успешна кариера“, което тази година неслучайно минава под мотото „Engineer your future“ („Планирай и реализирай своето бъдеще“) – 28 септември в София, хотел „Хилтън“, 29 септември в Пловдив – хотел „Империал“, 1 октомври в Бургас – хотел „Приморец“.

Ученици от цялата страна ще могат да се срещнат лично с представители на университетите и с консултанти по образование в чужбина, за да се ориентират в избора си на подходяща специалност и университет и да изберат страна за висшето си образование.

Ще гостуват над 30 университета от Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария и Испания, а за първи път ще се представи и Полша. Сред изложителите са престижни университети от Англия като University of Southampton (в топ класациите за инженерни специалности, компютърни науки, изкуство, медии и комуникации), University of Surrey (в топ 10 за биомедицински науки, психология, инженерни науки, криминология), University of Reading (световноизвестен с бизнес програми и лидер в сферата на метеорологията), както и University of Twente – №1 технически университет в Холандия. За първи път в България пристига Cardiff University – №1 университет в Уелс, известен с програмите си по архитектура, машинно инженерство, музика, лингвистика и др.

Сред акцентите в придружаващата програма от безплатни презентации, ще бъдат „Mотивационното есе – ключ към мечтания университет“, „Иновативно и перспективно образование в Холандия“ и “Изборът на подходяща специалност – предпоставка за успешна кариера“. Топ университетът за изкуства във Великобритания – Arts University Bournemouth, ще гостува със специална презентация относно задължителните елементи на успешното портфолио.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top